maanantai 15. heinäkuuta 2013

Katson mä televisiotakin

Television katselua harvemmin pidetään mainitsemisen arvoisena asiana. Saattaapa joku jopa vähätellä katselunsa määrää. No, näin kesällähän ei tarvitse eikä ehdi paljon katsoa, mutta yksi lempijuontaja minun pitää kuitenkin mainita: Fredrik Lindström. Ihastuin hänen tyyliinsä jo sarjan Värsta språket parissa ja tänä kesänä olen katsellut Ruotsin murteiden maailmaa - Dialektmysterier.

Lindström omistautuu jutuilleen ja vaikka vankka kielitieteellinen pohja on selvästi aistittavissa, ei sillä kajauteta katsojaa tainnuttavasti päähän. Sarjaa voi katsella ihan viihteenäkin, mutta minulle se saa useimmiten aikaan tarpeen kaivautua kielitieteeseen. Joku asia jää mietityttämään ja sitä sitten pitää päästä tutkimaan eteenpäin. Mainio ohjelma siis. SVT:n sivuilta ei löydy enää katsottavia osia, mutta olinpa ilahtunut, kun huomasin, että sarjaa on tehty Suomessa nyt pyörivän 2006-kauden lisäksi toinenkin, vuonna 2012. Tätä on siis saatavissa lisää.

Tänään katsoin osaa Smoolannin murteesta, siitä, jota Vaahteramäen Eemelikin puhuu. Hujedamej! - Jestas! Sus siunakkoon! Förgrömmade onge! Halvatun kakara!

Och här kan du lära dig några begrepp på småländska.

Tämän kesän Pyhäniemen taidenäyttelystä Tiia Matikaisen keramiikkateos Kielikukkanen.
Fredrik Lindströmin uppoutuvasta ja humoristisesta työasenteesta kertoo hyvin hänen osuutensa ohjelmassa Ruskean kastikkeen maa - Landet Brunsås, jossa hän sai poikansa syömään maksaa 14 kertaa testatessaan teoriaa siitä, että lapset oppivat syömään jotain ruokaa, kunhan maistavat sitä 14 kertaa. No, menihän se maksa alas 14. kerralla hienossa ravintolamiljöössä, kun poika kulautti kokista jokaisen suupalan painikkeeksi. Ja tuossa siis toinen tänä kesänä katsomani ruotsalaissarja - Ruskean kastikkeen maa. Ironiseen tyyliin tehty sarja, jossa sai välillä ihmetellä varsinaiseen ohjelmaan säästettyjä mokia. Mutta hip hurraa, tätäkin on tehty jo kaksi kautta.


2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjelmavinkistä! Sitten kun vielä ehtisi ja muistaisi..Boksi pullistelee jo keväällä tallennettuja jaksoja Criminal Minds-sarjasta. Mut hei, tänään taitaa tulla All sång på Skansen! Se on ihan pakko katsoa.:)

    VastaaPoista
  2. Minä aina unohdan tuon Allsångin.

    VastaaPoista