maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kutkuttava arvoitus

Mistähän sille sivulle eksyinkään, en enää muista. Tutustuin kuitenkin eilen Voynichin käsikirjoitukseen ja aivoni sirisevät vieläkin ponnisteluista. Kyseessä on arviolta 1400-luvulta peräisin oleva käsikirjoitus, joka on saanut nimensä 1912 teoksen ostaneen Wilfrid M. Voynichin mukaan. Kiehtovaa käsikirjoituksessa on se, että kukaan ei tähän päiväänkään mennessä ole pystynyt lukemaan sitä. Ei edes tiedetä, onko kyseessä joku muinainen kieli tulkittuna oudoilla kirjaimilla, kooditeksti tai yksinkertaisesti pilateos. Yritin katsella toistuvia "kirjaimia" ja minusta tekstissä on oudon paljon samaa tai lähes samaa "sanaa" perättäisillä riveillä. Saattaa olla, että osa merkeistä on ylimääräisiä merkkejö, joita ei kuulukaan tulkita.

Käsikirjoituksen kuvitus on myös arvoituksellinen. Kasvien kuvat eivät tunnu esittävän mitään oikeaa maan päällä kasvavaa kasvia. Niissä saattaa olla esimerkiksi samassa kasvissa useampia erinäköisiä kukintoja. Mielikuvitukseni laukkasi ja keksin, että ehkäpä itse kuva on resepti tai käyttöohje kasville tai kasveille sellaista käyttäjää varten, joka ei osaa lukea eli yhdistelmäkasvi kertoo seokseen tulevien kasvien osat. Tai sitten kasvit ovat vain piirtäjän mieliuvituksen tuotosta. Hieman tuon näköisiä kasveja syntyy minunkin kynästäni, jos piirtelen samalla kun puhun puhelimessa. :)

Jos tekee mieli yrittää ratkaista satoja vuosia vanha arvoitus, voi aloittaa vaikkapa Voynich-galleriasta.

Voynichin käsikirjoitus. Lähde: Wikipedia Commons

3 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoista! Täytyy vinkata noille muille perheenjäsenille, kun ne on pikkasen parempia noissa "pähkinöissä".;)Sivu näyttää kauniilta, vaikkei siitä mitään ymmärräkään. Voisi olla kiva tauluna!

    VastaaPoista
  2. Minäkin pidän noiden kuvien tunnelmasta. Myisköhän Yalen harvinaisten kirjojen kirjaston sen meille, jos oikein nätisti pyydettäis...

    VastaaPoista
  3. Kyllä varmaan, ja jos ei, niin olihan sulla ne tongit tai jotkut..;)

    VastaaPoista