maanantai 29. heinäkuuta 2013

Löytöjä vajan ylisiltä

Enpä enää edes muista, mitä minä sieltä vajan ylisiltä etsin. Puruista pilkisti esiin joku kellertävä kulma ja kaivelin sieltä esiin muutaman postikortin sekä (osto?)kortteja.

Lempikorttejani ovat "Sitt stilla, Kalle" ja "Siell´ on neiti nukkununna".


Sitt stilla, Kalle, på din stol,
Det annars går dig som i fjol, 
då allt på bordet du rev ned," 
så talte pappa mäkta vred.

Vapaasti (ei loppusoinnuin) suomennettuna:

Istu hiljaa, Kalle, tuolillas,
Ettei käy niin kuin viime vuonna,
kun vedit kaiken alas pöydältä,
sanoi isä aikas kiukuissaan.

En tiedä, onko tuo Istu hiljaa, Kalle -kortti joku opetuskortti koulusta tai pyhäkoulusta vai osa opettavaista peliä. Osaako joku sanoa?

Kalevalan tekstillä varustetun kortin kuva on viehättävä. Kortin tuloilla on avustettu Kultatähkäkotia, kodittomien tuberkuloositoipilaiden työhuoltolaa. Aili Sarkkilan perustama Kultatähkä ry perusti Kiipulan tilalle huoltotyökodin "erityisesti tuberkuloosista toipuneiden naisten työelämään takaisin saattamiseksi" (Riikka Mäkelän opinnäytetyö, 2012). Kiipulassa on toiminut muun muassa yksivuotinen konttorityökoulu, kaksivuotinen puutarhakoulu ja kolmivuotinen puhelin - ja radioalan ammattikoulu. Lisää Kiipulan historiaa. Nykyisin Kiipulassa toimii koulutus- ja kuntoutuskeskus.

Siell´on neiti nukkununna,
Vyön vaski valahtanunna,
Sivulla simainen heinä,
Mesiheinä helmassansa.
                                  KALEVALA 20: 351-354

Kortit kertovat maailman muuttumisesta viestipuolellaankin. Neiti nukkununna-kortissa joulukuun 8. 1951 lähetetään terveisiä Seinäjoen Lääninsairaalasta (kuva) ja pyydetään välittämään viestiä isälle ja äidille, että tulisivat kortin lähettäjää katsomaan sairaalaan: "Ne ei tahdo päästää tänne muuta kun vierastunnilla, mutta kun sanoo, että ovat kaukaa. Se vierastunti on puolikahdesta -3 asti."

Lahti-kortissa: "Hei mummo ja vaari! Me tulemme ensilauantaina saunaan. Monin terveisin!"

Löytämäni numerokortit mietityttävät edelleen. Ovatko ne jotain pula-ajan ostokortteja vai jotain muuta? Niissä ei ole mitään leimoja tai tekstiä, josta käyttötarkoitus kävisi ilmi, ainoastaan riveittäin numeroita: 80 kappaletta nollia, ykkösiä jne. Ainakin ne on koettu tärkeiksi, kun on säästetty postikorttien kanssa samassa. Osaako joku kertoa näistä lisää?


Historiasta kiehtoutuneena tallennan aarteeni!

P.S. Korttien arvoitus ratkesi: niillä on ohjelmoitu vanhoja tietokoneita.


3 kommenttia:

  1. Mahtavia aarteita! Toivottavasti noiden numerokorttien tarkoitus selviää. Pitäisi olla vähän iäkkäämpiä lukijoita tai joku historian tuntija...Tuli vaan mieleen, että jos nuo kortit laittaisi sellaisiin kaksipuolisiin kehyksiin, niin silloin voisi ihailla korttia molemmin puolin. Tiedätkös, ne kääntökehykset?

    VastaaPoista
  2. Sellainen olisi juuri täydellinen noille postikorteille. Mistähän niitä saa?

    VastaaPoista
  3. Ainakin Perfeck Homen( http://perfecthome.mediabook.no/18/ ) mallistossa on edelleen. Hintaa on kyllä aika suolainen, mutta niillä on toisinaan oikeasti hyviä tarjouksia. Jos haluat sieltä tilata, niin mulla on paikallisen esittelijän yhteystiedot. Sitä kautta voi tilata ilman kotikutsujakin.:) Oon mä jossain muuallakin nähnyt. Voisin kuvitella, että esim. Millan putiikissa tai Sokkarin sisustuspuollela vois olla...

    VastaaPoista