sunnuntai 11. elokuuta 2013

Ikuisia kesäkukkia

Taas olin unohtanut jo kerran kehittämäni kesäkukkien hankintasuunnitelman. Viime kesänä tiesin, että olemme kolme viikkoa poissa kotoa, enkä halunnut velvoittaa ketään kukankastelijaksi. Siksi viime kesän kukka-asetelmat olivat kaksi isoa ruukkua täynnä erilaisia kivikkokasveja. Vaikka kaikki ei kukkinutkaan samaan aikaan, olivat kasvit muodoiltaan ja lehtien väreiltäänkin kauniita katsella.

Peitekiveä olisi saanut olla hieman enemmän.
Nyt nämä kivikkokasvit kasvavat rinnepenkissäni.

Tänä vuonna hankin ensin ne perinteiset pikkuorvokit (pienet nyt vaan on suloisempia kuin normikokoiset). Elokuuhun mennessä orvokit olivat kasvattaneet vartta ja roikkuivat häiritsevästi. Niinpä taas muistin suunnitelmani ja kävin hakemassa puutarhamyymälän (Plantagen) perenna-alesta ruukkuihin uudet kukat. Myymälän perennoissa ei ollut enää paljon hyvännäköisiä, mutta heti ovella oli ihana valikoima alennuskärhöjä. Niitä otin kuusi ja sitten löysin vielä ison ruukun jaloritarinkannuksia täydessä kukassa. Tupsulaventeliakin otin, vaikka en ole varma, että jaksaisin tulevaisuudessa niistä joka kesä kukkineita kukintoja poistaa. Mutta kokeillaan, miten hyvin ne kukkivat omillaan.

TupsulaventeliJaloritarinkannus

Kärhöjen hoitoa pitää vähän vielä opiskella. Plantagenin sivuilta huomasin ainakin, että hoito-ohjeet vaihtelevat lajista riippuen. Täytyypä istutella kärhöt hoitonsa mukaan ryhmittäin.

Kolme kärhöä samassa astiassa

Ensi kesän suunnitelma: ei lainkaan kesäkukkia. Ostan jotain kukkivaa perennaa ja jos kukinta lakkaa kesken kesän, haen lisää kukkivia perennoja. Kun syksy saapuu, voin istuttaa perennat puutarhaan ja nauttia kukista tulevinakin vuosina. Silkkaa säästöä. Ainoa heikko kohta suunnitelmassa on tietenkin se, että saatan kyllästyä katselemaan ruukuissa samoja kukkia kuin puutarhassa kukkii muutenkin. No, ehkä jatkan tällä suunnitelmalla niin kauan, kuin uusia lajeja löytyy ostettavaksi. Ja voiko kukkiin kyllästyä? Ei kai.

2 kommenttia:

  1. Ihania kärhöjä!! Ihan nytkö siellä oli noin hyvännäköisiä?! Voi, kun olis paikka, mihin istuttaa, mutta kun kaikki on vaiheessa. Ensi kesänä sitten. Ja tuo suunnitelma kuulostaa loistavalle!:)

    VastaaPoista
  2. Joo, lauantaina hain, 5,99 kappale tarjouksessa. (Hih, noillakin on ysiysi-hinnoittelua - kyllä me kuluttajat jo tajutaan, että se on yhtäkuin 6 euroa) Sinne jäi niitä vielä paljon. Sähän voit istuttaa isoon ruukkuun ja jos ei puutarharemppa valmistu tämän vuoden puolella, niin talveksi väliaikaiseen paikkaa etupihan penkkiin. Ehdotan ma.

    VastaaPoista