keskiviikko 7. elokuuta 2013

Lisää raitaa

Vielä ehtii ommella, ennen kuin loma lopahtaa. Hankimme Ikeasta Äpplarö-säilytyspenkkejä ja niille piti saada istuintyynyt. Ideana on, että penkit ryhmitellään 3+2, joten halusimme istuintyynyjen menevän useamman penkin yli. Etolassa vaahtomuoveja katsastaessa tuli kuitenkin patjan maksimileveys vastaan. Siitä ei olisi saanut kolmen penkin pituista ilman liimaamista. Muutimme siis suunnitelmia ja otimme vaahtomuoveja 2+2+1 -yhdistelmää varten. Leikkuineen ne tulivat lopulta halvemmaksi, kuin olisi tullut ostaa tavallinen patja ja pilputa sitä itse. Sitä paitsi silputessa olisi varmasti tullut itku ja hammastenkiristys, joten parempi näin. Ja patjojen mitat olivat täsmälleen oikeat penkkeihin ja reunat viivasuorat!

Sitten vielä kankaat. Eurokankaassa hipelsin jo ihanaa tummansinistä pellavaa (vain 9,90/m!). Kyselin myyjältä ominaisuuksista ja muutin sitten mieltäni luonnonkuidun suhteen, sillä sehän alkaa homehtua ulkotiloissa. Myyjä puhui vakuuttavasti ja niinpä hankin Sunbrella-kangasta, joka on homeenestokäsiteltyä ja ulkotiloihin suunniteltua kangasta. Täytyy sitä nyt omaa työtä ja vaivaa sen verran säästää, ettei tarvitse vuoden päästä ommella uusia päällisiä patjoille. Eikä ostopäätöstä tietenkään heikentänyt myyjän kommentti, että näillä kankailla ne Karibian risteilijätkin sisustetaan :D Olin myyty. Langoiksi myyjä suositteli kestävää nailonia. Vielä kolme vetoketjua ja kotiin ompelemaan.

Vähän kyllä hirvitti aloittaa ensimmäinen leikkaus kankaaseen. Ompelu onnistui lopulta kuitenkin odotettua paremmin. Täysin vastoin luonnettani maltoin arvokkaan kankaan takia tehdä koepäällisen vanhasta lakanasta. Leikkuuvaiheessa olin myös tarkka. Mittasin patjat millilleen, varasin sentin saumavarat ja pidin niistä tiukasti kiinni niin leikatessa kuin ommellessakin. Ja se kannatti - patjat mahtuivat nätisti, mutta liikoja löysiä ei jäänyt. Pitkien patjojen pujottelu koteloon oli oma urakkansa, mutta onneksi viisi senttiä paksun vaahtomuovin pystyy taittamaan kahtia, jolloin pujottaminen onnistuu paremmin.

Käyttöohjeista täytyy mainita vielä sen verran, että kankaan ominaisuudet aktivoidaan silittämällä (ykkösasetuksella). Nyt mun täytyy varmaan hakea vielä sitä pellavaa ja keksiä, mitä siitä tekis.

Vaahtomuovit ja Sunbrella PORTO STRIPES, beige B100-kangas

Pitkät patjat
Pieni patja Äpplarö-säilytyspenkin päällä
Onnistumisen iloa!

4 kommenttia:

 1. Wau!! Olet kyllä taitava! Blogi-illan lisäksi pitäisi ilmeisesti järjestää ompeluilta! Voisin tuohon eteisen penkille ja kodinhoitohuoneen penkille ommella kans tuollaiset hienot pehmusteet...Seinälle olen miettinyt sellaista verhotanko/tyynyt ripustuslenkeillä viritelmää. Ihan turhahan selkänoja olisi, kun ei siinä nojata koskaan, mutta toisi vähän pehmeyttä.:)

  VastaaPoista
 2. Kits! Että oli kivaa, kun kerrankin onnistuin. Yleensä joutuu purkamaan ja pähkimään. Klassinen moka on, että joku pala tulee ommeltua väärinpäin. Nyt ei käynyt niin KERTAAKAAN. Ihme juttu. Pitäis kyllä ommella lisää, niin kauan kuin tätä ompelutuuria riittää :DDDD Sun suunnitelmat kuulostaa hyvältä - seinäkin suojeltuu nojaamattomuudelta - sori, piti vähän kiusata. Siitä vaan kangaskauppaan hiplaamaan.

  VastaaPoista
 3. Ääh, pit-kä-ai-kais-suun-ni-tel-ma;)Ei kannata ihan vielä kauppaan lähteä.:) Kiitos suussasulavista cookiesseista! Olihan ne varmasti laihduttavia?:O

  VastaaPoista
 4. Eipä kestä. Tietysti oli. ;P

  VastaaPoista