maanantai 9. syyskuuta 2013

Kukkatarhan primadonnat


Kärhöt maahan - ihan helppo ja nopea homma. Kaivan kuopat ja siinä se. Vai pitäisköhän ensin vähän googl.. (googletustauko) No, pitihän se arvata, että  neuvot on monet, mutta selväksi tuli kuitenkin, että jalokärhöt taitavat olla aikamoisia primadonnia. Saas nähdä, ovatko neidot tulleet puutarhaani jäädäkseen, vai ovatko tähdenlento vain.

Yrittänyttä ei laiteta. Kun primadonnat nyt joka tapauksessa on tullut hankittua, on niille paikka keksittävä. Ja paikka onkin mietittävä tarkkaan: ei sellaiseen paikkaan, missä vesi pääsee seisomaan juurilla, aurinkoiseen, mutta ei kuitenkaan liian paahteiseen paikkaan tai jos paahteeseen, niin sitten varjostavia perennoja kasvin juurelle tai vaikka katetta. Ja se kuoppa! Sen pitää olla 60 cm syvä, vähintään 60 cm leveä (eri lähteissä mainituista mitoista suurimmat), kompostilla perusparannettu, pohjalta soralla salaojitettu. Kaivoinpa siis Kiinaan asti, tai siltä se ainakin tuntui - ja tyhjensin parasta kompostiherkkua kuoppiin. Kaksi kärhöä on toistaiseksi istutettu, aikaa meni pari tuntia. Valitsin paikaksi puolivarjoisan rinteen. Köynnös voisi siinä kivasti kuohuilla alas kukkineen.

Riskejä: lakastumistauti, oikukas talvehtiminen.
Työ: vaatii kastelua ja lannoittamista, talvisuojausta ja leikkausta
Palkinto: Ihanan kaunis, pitkä kukinta

Minulla on kahteen ryhmään kuuluvia kärhöjä. (Ohjeet Plantagen)

Piilu  
Ryhmän kasvit kukkivat ensin viime kesän aikana kehittyneillä kukkanupuilla ja jatkavat sitten kukintaan saman vuoden vuosikasvusta. Roudan sulettua aikaisin keväällä poistetaan kuolleet ja heikot versot ja sitten leikataan kaikki oksat ylhäältä ison ja vahvan silmun yläpuolelta. Jos kasvi on paleltunut tai kuivunut talvella, lähtee se kasvamaan maan alta uudelleen, ja silloin kukinta on myöhäisempi ja kukkien koko usein pienempi.

Hagley Hybrid, Margaret Hunt (?), Warsawska Nike, Star of India (?), Ville de Lyon
Ryhmän köynnökset kukkivat saman vuoden versoista juhannuksen tienoilla ja loppukesästä. Leikataan kokonaan alas aikaisin keväällä, ennen silmujen puhkeamista.

Margaret Hunt ja Star of India olivat kysymysmerkkejä ryhmiltään (ei mainittu Plantagenin esimerkeissä, eikä itse kasvin lapuissa lue ryhmästä mitään). (googletustauko) Ulkomaisten sivujen perusteella ne kuuluvat samaan ryhmään kuin Hagley Hybrid (Prune hard). Piilu kuului sivujen mukaan ryhmään Prune light.

Pitäkää peukkuja näille mun oikukkaille söpöliineille!

2 kommenttia:

  1. Kärhöt on niin upeita! Kuulostaa epäilyttävästi siltä, että ne eivät ole meikäläistä varten, jos vaativat milloin mitäkin. Siis en sinne Plantageniin ehtinyt taannoin, joten kärhöt on mulla vielä kaupassa. Pidetään peukkuja sun kärhöille! Kai niitä voi jakaa muutaman vuoden kuluttua?;)

    VastaaPoista
  2. :) Enpä tiedä, uskallanko noiden juuria ikinä mennä ronkkimaan, josa saan nem menestymään, mutta eivät olleet Plantagenilla kalliita hankintoja; tarjouksessa muistaakseni 4,99. Öh, ihme Simo Vaatehuoneelta- hinnoittelua.

    VastaaPoista