lauantai 28. syyskuuta 2013

Pinkki kuuKuva: Teo, Flickr

Tukekaamme lokakuussa jälleen kaikkia kanssasisariamme, jotka taistelevat rintasyöpää vastaan. Tukekaamme myös heidän perheitään ja läheisiään, hoitavaa henkilökuntaa ja tutkijoita, jotka etsivät parempia hoitoja. Syöpä on kokonaisvaltaisesti elämän pysäyttävä asia, johon sairastuu myös lapsia ja nuoria. 

Rintasyöpä on eniten medioissa esillä oleva syöpälaji, sillä se on naisten eniten sairastama syöpä. Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Muutkin syöpälajit vaativat tutkimusta, mutta edistysaskeleet rintasyövän hoidossa tuovat lisää tietoa myös muiden syöpälajien hoitoon. 

Kerran syövän sairastanut ihminen ja hänen perheensä kantavat kokemusta mukanaan koko loppuelämänsä. Hoidot ovat raskaat fyysisestikin ja asian työstäminen henkisesti saattaa lykkäytyä siihen vaiheeseen, kun varsinaiset hoidot ovat jo takana. Se henkinen sukellus saattaa yllättää pahemman kerran siinä vaiheessa, kun järki sanoo, että nythän kaikki on taas hyvin. 

Suomessa on vielä paljon tehtävää syövän kohdanneiden potilaiden ja omaisten psyykkisen tukemisen saralla. Ja kyllä, puhun omasta kokemuksesta. Lääkärit lähestyvät usein syöpää kliinisellä tasolla ja uskovat hoitotoimenpiteiden tuovan sitä mielenrauhaa - kyllä tästä selvitään. On leikkaus, sytostaatteja ja sädehoitoa. "Ja älkää nyt vain menkö nettiin tutkimaan mitään, ettette järkyty." (lääkäri minulle ja miehelleni järkyttävän diagnoosin varmistuttua) Mutta sieltä netistä löytää myös sen vertaistukiverkon, jos verkosto puuttuu omasta elämästä, tai jos läheiset ovat itse liian vereslihalla tukeakseen. Tuen hakemisen voi aloittaa www.cancer.fi-sivuilta, josta löytää verkkokeskustelujen lisäksi yhteystiedot oman lähialueen syöpäjärjestöön, joka järjestää tukiryhmiä ja sopeutumisvalmennusta niin potilaalle kuin hänen perheelleenkin.

Katso sunnuntaina 29.9 klo 19.30 mtv3:lta dokumentti Voimanlähde (uusintana AVAlla 30.9. klo 16.00 ja 5.10. klo 17.00) ja tue hyvää asiaa. 


2 kommenttia: