lauantai 7. syyskuuta 2013

Torikaivauksilla taidelauantaina

Lahden museon järjestämille kierroksille torikaivauksille oli tänään ihan ruuhkaa. Päivän aikana alueella kävi kaikkiaan noin 250 vierailijaa. Vaikka olimme tulleet ajoissa paikalle kymmentä vaille yksitoista, emme mahtuneet mukaan ensimmäiseen kierrokseen, sillä mukaan otettiin parikymmentä kerrallaan. Onneksi puolen tunnin odotus meni kuitenkin nopsaan.Itse kierros oli mielenkiintoinen ja oppaamme Jenna Karhu oikein hyvä. Reitti oli rajattu lippusiimoin. Kuilu on sen verran syvä, että ei olisi leikin asia pudota alas. Saimme tutkia alueesta tehtyä karttaa, johon on merkitty 1800-luvun rakennukset ja muutamia 1700-luvun rakennuksen paikkoja. Lyhenne PiMa kartassa tarkoittaa pilaantuneita maita, jotka ovat seurausta torilla aikanaan sijainneesta bensa-asemasta. Alue on ollut ennen Lahden kylän paloa 1877 hyvin erinäköinen kuin tänään, sillä paikka on ollut tiiviisti rakennettu. Palo oli traaginen tapahtuma aikalaisille, mutta antoi Lahdelle mahdollisuuden kaupunkimaisen arkkitehtuurin kehittymiseen keskustoreineen.

Viipurintie on kulkenut nykyisen  Aleksanterinkadun viertä ja kaartanut torin kulmalta etelään
kaivausalueen 5 alla. Alueelta 5 on löytynyt niin paljon astia- ja esinelöytöjä, että siellä uskotaan olleen kaupan.

Juhakkalan tilan mailta löytynyt mahdollinen humalatarha on jo kaivettu pois, mutta sijaitsi torin koillisnurkassa.

Kaarevan katoksen tuntumassa on kaivausta, josta on löytynyt kaivon jäänteet.

Kaivausvälineiksi ei tarvita huipputekniikkaa kameroita ja mittauslaitetta lukuunottamatta. Työhön tartutaan lapioiden, sankojen, lastojen, harjojen ja siivilöiden avulla.

Lasta odottelee kaivajaa

Lasta on hellävaraisempi kuin lapio. Taustalla näkyy siivilä, jolla maasta saadaan pienetkin löydöt siivilöityä.

Viitosalueelta Aleksanterinkadun viereltä (merkitty ylläolevassa kuvassa oppaamme takana näkyvään aitaan) on löytynyt sen verran paljon 1800-luvun lasia, posliinia, esimerkiksi Arabiaa ja Villeroy & Bochia, ja muuta esineistöä, että tutkijat uskovat paikalla sijainneen kaupan.

Mahdollisesti uuninpohjaa

Arkeologi käyttää kaikkia aistejaan. Meille näytettiin mahdollista uuninpohjalöytöä, joka saattaa näytteiden valmistuttua paljastua joksikin muuksikin, sillä kaivauskohdassa tuoksahtaa lanta.

Kierroksen lopuksi saimme nähdä alueelta tehtyjä löytöjä. Arat löydöt, jotka vaativat tiettyjä lämpötiloja säilyäkseen, sekä konservointiin menneet esineet eivät olleet nähtävillä. Emme siis nähneet kolikoita emmekä hiljattain löytynyttä medaljonkia. Veikeimpiä löytöjä olivat pari pientä pyöreää silmälasin linssiä ja kukkopilli. Odotan innolla tulevaa näyttelyä, kunhan tutkijat ovat saaneet kaivausten jälkityöt tehtyä.

Keskellä näkyy liitupiipun jäljennös, jonka vieressä pienessä rasiassa on löytyneitä liitupiipun palasia.
Piipun takana vihreä lääkepullo ja pöydän reunalla punasaviastioiden palasia.
Kaivauksilta on löytynyt runsaasti metallinauloja, tasolasia ja ruukunpalasia.

Rasian etukulmassa pala juomalasia, jonka pohjassa on tähtikuvio. Nämä tähtilasit ovat olleet suosittuja aikanaan.

Eläinten luita - lehmää, hevosta, lammasta, karjua.

Kaivausten facebook-sivuilla voi ihailla tarkemmin kaikkia löytöjä, niitäkin, joita ei oltu voitu pöytään tuoda esille.

Kiitos Lahden museon väelle mielenkiintoisesta retkestä menneeseen! 
Etenkin kiitos oivalle oppaallemme Jennalle!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Vaikka noi löydökset on paljon vaatimattomampia kuin maailmalla, niin on niissä kuitenkin jotain ihmeellistä taikaa, kun ajattelee ihmisiä niiden esineiden omistajia..

    VastaaPoista
  2. Varsinkin noiden lasien näkeminen sai miettimään niiden omistajaa. Facebookissa nähtävillä olevat kolikot ja medaljonki on nähtävä!

    VastaaPoista