sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Mustankallionmäellä

Kotitienoo tutuksi -projektini jatkuu. Mustankallion tunnelin historiaa tutkittuani halusin katsoa, missä haulitehtaan valajan mökki olisi saattanut sijaita. Mustankallion mäkeä on tullut enimmäkseen kuljettua autolla. Nyt ajelin Mustankallion hautausmaan parkkiin ja jalkauduin nauttimaan maisemista.


Alueen vanhoja nimiä ovat olleet Loukkaanotta ja Metelinmäki. Täällä on uskottu hiisien ja demonien mekastaneen ja ihmiset ovat juhlineet helkavalkeilla. 1700-luvulla mäelle suunniteltu linnoitus ei toteutunut rahanpuutteen vuoksi. Haulitehtaan valajan mökkiä opasteessa ei mainita. Suuntaan ensin kulkuni Oleskelukallioille. Ne ovatkin hieno paikka ihmetellä jääkauden jälkiä ja katsella puuston lomasta alhaalla avautuvaa Lahtea.

Kallioissa näkyy jääkauden jättämiä uurteita.

Puiden välistä pilkottaa Lahden kaupunki.

Oikein tarkasti katsoen erottaa Vesijärven.
En löytänyt haulinvalajan mökistä mitään merkkejä. Ehkä ne ovat jääneet myöhemmän rakentamisen alle. Kalliolla on muun muassa mastotorni ja väestönsuojien tuuletustorneja.

Maston juuren mietteliäs ilme. Ei tiennyt sekään haulinvalajan mökistä.

Lopuksi piti poiketa myös Mustankallion hautausmaalla. Se on Lahden toiseksi vanhin hautausmaa ja perustettu 1917. Sinne on muun muassa haudattu vuoden 1918 tapahtumien uhreja. Tarkemman hautojen tutkimisen ajattelin jättää historiakävelykierrokselle. Oppaan kanssa hautausmaan historia varmasti avautuu paremmin. Tässä kuitenkin muutama koskettava kuva.


Lahden seurakunnan pystyttämä muistomerkki ensimmäisenä hautausmaalle haudatulle Olga Apposelle.


Hautamuistomerkissä vuodelta 1918 lukevat sanat "kuolleet väkivaltaisesti".

Uno Nättisestä löytyy Wikipediasta lyhyt maininta ja kuva.
Mietteliäänä lähden kotimatkalle. En löytänyt etsimääni, mutta elämyksiä ja ajattelunaihetta löysin sitäkin enemmän.

Orava pysähtyi ihmettelemään menoani.


2 kommenttia:

  1. Mustankallionmäki on kans ehdottomasti paikkoja, jossa voisin asua! Ei kuitenkaan hautausmaa...Muutoin hautausmaat ovat mielenkiintoisia paikkoja. Tämä ja Radionmäen hautausmaa ovatkin erityisen mielenkiintoisia. Pitäisi joskus käppäillä ajan kanssa!
    Kuva oravasta on hauska.:)

    VastaaPoista
  2. Vanhat hautamuistomerkit ovat hienoja. Oravia olisi kiva kuvata enemmänkin, mutta mun puhelin ei ole siihen oikea väline. Vaikka oravat ovat rohkeita, eivät ne kuitenkaan tahdo päästää tarpeeksi lähelle.

    VastaaPoista