maanantai 14. lokakuuta 2013

Nälkävuosina kuolleiden muistolle

Luin jokin aika sitten Aki Ollikaisen kirjan Nälkävuosi ja päätin kirjan motivoimana käydä hiljentymässä Radanrakentajien hautausmaalla. Hautausmaa on jäänyt Valtatie 12:n tieliittymien ja Nastolaan johtavan tien kainaloon, mutta onneksi kuitenkin säilynyt jälkipolville muistuttamaan meitä vaikeista ajoista. Riittävä ravinto on jotakin, mistä saamme olla kiitollisia jokaisena päivänä.

Riihimäki-Pietari -rata oli yksi valtion hätätaputyömaista, jolla pyrittiin auttamaan nälkävuosina hätään joutunutta kansaa. Hautausmaan joukkohautaan haudattiin vuosina 1867-68 arviolta 300 vainajaa (Lähde) . Aluetta ympäröi koruton ratakiskoista rakennettu aita ristiportinpielineen. Lahden seurakunta on pystyttänyt hautausmaalle muistomerkin vuonna 1953.

Hautausmaalle löytää helposti tienviitan avulla, auto jätetään alas parkkipaikalle ja itse alueelle päästäkseen pitää kiivetä lyhyt matka ylös mäkeä.

Hautausmaalle johtava tie


Aluetta ympäröivä ratakiskoaita.


Portin molemmin puolin ratakiskoristit.
Radanrakentajien muistomerkki

2 kommenttia:

  1. Olen minäkin tuolla joskus pyörähtänyt, mutta hädin tuskin sitä muistaa, miksi nuo ihmiset on tuonne haudattu.:/ Taisi muuten Järvelässä olla sama kyltti hautausmaalle...Onkohan nuo hautausmaat samasta muotista koko radan varrella, ja kuinka paljon ninitä ihmisiä sitten tuonne ratatyömaalle kaikkiaan kuoli...

    VastaaPoista
  2. Minullekaan ei edellisellä käyntikerralla tullut mitään sen kummempaa mieleen. Nyt oli erilainen fiilis, kun oli lukenut kirjan Nälkävuosi alle.

    VastaaPoista