torstai 7. marraskuuta 2013

Svenska veckan varar exakt sju dagar

Varning: du har lämnat finska området. Det talas svenska här.


©Erika Thorsen, Flickr

Svenska dagen var i går och många tidningar skrev små delar av artiklarna på det andra inhemska språket. Jag började min svensk vecka med filmen Lärjungen. I dag var det dags att sjunga på svenska. Gymnasiet Tiirismaa anordnade en allsång i kväll. Inledningsvis framförde Tiirismaas egen Dream Academy grupp Baby, vågar jag be om ditt nummer? Linda Kuivala ackompanjerade oss med pianot. Även andra begåvade unga musiker vad med på kvällen: Jesse Rajala, gitarr, Okko-Pekka Klemola keyboard och Joni Aronen trummor. Ett stort tack till musikläraren Tuomas Kokko och svenskläraren bakom idén Pauliina Järvelä, som hade även lockat sin man Aki med att spela och sjunga. Karin Ihalainen från Svenska skolan ledde oss i sångerna och berättade många intressanta detaljer om dem. Det var till exempel intressant att höra, att svenskarna tycker så mycket om Ulf Lundells "Öppna landskap", att de skulle gärna ha den som sin nationalsång. Men kanske skulle det inte gå väl ihop med till exempel sportevenemang att sjunga "där bränner jag mitt brännvin själv".

Idas sommarvisa gillar jag bäst sjungen av Emils lillasyster Ida, det vill säga Lena Wisborg som spelade rollen av Ida. Sången är full av barnets säkerhet om att hon kan göra så att sommaren kommer! När vi sjöng Höstvisan, fick jag en rejäl klump i halsen. Det går bara inte att sjunga "Skynda dej älskade, skynda att älska, dagarna mörknar minut för minut" utan att bli rörd. Livet är så kort. 

2 kommenttia:

  1. Ruotsiksi en pysty kommentoimaan...Höstvisan! Niin ihanan surumielinen kappale! Muistan, että mulla oli lukioaikaisessa todella paksussa hissan vihkossa kirjoitettuna ne sanat jonnekin takakanteen.:) Olispa ollut mielenkiintoinen tapahtuma, mutta mähän olinkin Helsingissä, joten en mä ois päässytkään.

    Vielä ruotsinkielestä sen verran, että olen siitä itse tykännyt, ja opiskelukin sujui hyvin. Silti olen sitä mieltä, että pakollisesta ruotsin opiskelusta voitaisiin vähitellen luopua...En usko, että ruotsin opetuksen aloittaminen muuttaa ihmisten asenteita. Jos todellakin ruotsi alkaa jo alakoulussa, niin englannin rinnalle tuskin jää muita kieliä enää valittavaksi. Opiskelutaakka käy liian raskaaksi harvinaiskielten lukemiseen.

    VastaaPoista
  2. Tyvärr tror jag, att du har rätt. Kanske borde man få välja vilka som helst språk, bara man väljer minst två. Och om man har stora svårigheter med språk överhuvudtaget, skulle det räcka med ett. Man borde också tänka på de, som inte har finska som sitt modersmål, att det inte blir för mycket för dem.

    VastaaPoista