lauantai 4. tammikuuta 2014

Call the Midwife!

Olen ihan selvästi brittiohjelmien pauloissa, no, ruotsalaisten lisäksi tietenkin. En kylläkään katso Sydämen asialla- tai Emmerdale- sarjoja, mutta sitäkin enemmän olen hurahtanut Hakekaa kätilö! -sarjaan. Missasin harmittavasti puolet toisen kauden ekasta osasta perjantaina, mutta onneksi on Yle Areena!

Sarjassa liikutaan 50-luvun Lontoossa kätilöiden mukana ja tapahtumat perustuvat Jennifer Worthin omaelämänkerralliseen kirjasarjaan. Kirjailija itse ehti kuolla syöpään ennen sarjan televisioinnin valmistumista. Sarja on merkitty hämähäkillä varmasti juuri synnytysten takia, mutta synnytysten yksityiskohdat eivät ole pääasia, vaan sodan jälkeisessä Lontoossa selviytyvien perheiden, ennen kaikkea naisten ja lasten kohtalot, joita sarja kuvaa koskettavasti. Elettiin tilanahtaudessa ja osin alkeellisissa oloissa osan rakennuksista hajottua pommituksissa. Lääketiede oli alkeellista ja synnytykset tapahtuivat suurimmaksi osaksi kotona. Asennemaailmakin oli toinen: miten suureen häpeään joutuikaan vielä 50-luvulla, jos tuli raskaaksi avioliiton ulkopuolella. Abortteja tehtiin laittomasti ja äitien terveyden uhalla epähygieenisissä olosuhteissa tai naiset yrittivät päästä sikiöstä eroon itse.

Tv-sarjan tiilitalomaisemia, lähde.
Sarjan päähenkilöihin eläydyin välittömästi. Päähenkilö Jenny on kaunis, hieman pidättyvä, mutta aina toiset huomioon ottava. Hänellä on taustallaan onneton rakkaus, josta ei katsojalle paljasteta kaikkea. Toinen lempihahmoistani on Chummy, joka on pitkä ja hieman kömpelö, mutta ennen kaikkea sydämellinen ja jalat maassa aatelisesta taustastaan huolimatta. Ujo Cynthia on fyysisesti pieni ja hento, mutta varma ja rauhallinen. Iloinen Trixie tahtoo pitää hauskaa, mutta osaa olla myös kipakka. Myös kukin Nonnatus Housen nunnista on persoona: lempeä pääsisar Julienne, suorapuheinen, mutta huumorintajuinen sisar Evangelina, hassuja tilanteita aikaan saava dementiasta kärsivä sisar Monica Joan ja sisar Bernadette, joka joutuu tekemään koko elämänsä muuttavan päätöksen. Miehiäkin sarjassa on: nunnataloa huoltava jokapaikan höylä Fred, yksinhuoltaja lääkäri Patrick ja Chommyn mielitietty konstaapeli Peter Noakes.

Hakekaa kätilön toisen kauden osat lähetetään YLE TV1:llä  perjantaisin klo 19. Sarja jatkuu kuitenkin vasta tammikuun 31. päivä. Tuskin maltan odottaa!


2 kommenttia:

  1. Kyllä mäkin tykkään englantilaisista sarjoista, mutta olen yrittänyt vältellä sarjakoukkuja, olivatpa minkä maalaisia tahansa. Englantilainen maaseutu on minusta niin kaunista, ja sarjat ihan toisesta maailmasta kuin meren takaa tulevat, siis positiivisessa mielessä. Joskus aikaissemmin tuli seurattua myös englantilaisia jännäreitä ja huumoriohjelmia. Sitten eläkkeellä mä voisin aloittaa uudelleen!;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta koukkusarjat on ihania. Laitan ne talteen kovalevylle ja jos sattuu vaikka sairastumaan, niin on sitten, mitä katsoa. Muistan vielä nuoruutenikin ihanan englantilaissarjan Muotitalon, The House of Elliot. Sen on ansiokkaasti esitellyt Annukka Oi ihana turhamaisuus- blogissa: http://ihanaturhamaisuus.blogspot.fi/2007/08/ennen-muotitaloa-oli-muotitalo.html

      Poista