lauantai 15. helmikuuta 2014

Alien puskee pesukoneesta

Lauantain nimitys pohjaa muinaisruotsin kylpyä tarkoittavaan sanaan. Elof Hellquistin Svensk etymologisk ordbokin (1922) mukaan lördag-sanan taustalla on muinaisruotsin lögh -bad, badvatten sekä islannin samanmerkityksinen laugh. Myös islannissa laugardagr ja tanskassa løgerdag, lørdag on ollut kylpypäivä. Nykypäivänä pesulle pääsee vaikka monta kertaa päivässä. Edes perinteiseksi pyykkipäiväksi ei pelkkä lauantai enää riitä. Sen verran paljon syntyy pyykkiä viikon aikana.

Meillä on pyykkipäivät nyt kuitenkin peruttu. Pesukoneemme on tilassa, joka saa Alien-elokuvan elävästi mieleeni.

Alien-vauva pesukoneessamme?

Vastapaino oli päässyt kiinnikkeistään, jotka olivat kiinni pulteilla osassa, joka oli muovia (!).
Pakko murmuttaa turhautuneena nykyaikaisesta tuotteenvalmistuksesta. Meillä on rikkoutunut useampikin laite strategisesta kohtaa, joka on valmistettu muovista (!). Esimerkiksi lujasta metallista valmistettu pyykkitelineemme on varustettu - yllätys, yllätys -  muovisin hyllynkannatinkoukuin. Sanomattakin on selvää, että koukuista hajosi ensimmäinen jo lyhyen käytön jälkeen. Samoin keittiön roskakaapin metallisen kiskomekaniikan kestävyys pohjasi pienen muovisen nipukan kestävyyteen - no ei tietenkään kestänyt. Argh!

Petollisesti metalliseksi naamioitu muovinen hyllykoukku. 

Viime aikoina eivät laitteet ole kestäneet edes takuuaikaansa loppuun saakka. Maailma hukkuu tavaraan ja lisää sutta ja sekundaa syydetään markkinoille. Kuluttaja ei voi ostaessaan tietää näitä heikkoja lenkkejä laitteissaan ja on laitevaihdon suossa. Pitääkö kohta palata pyykkilautaan tai käydä joella hakkaamassa kartulla paitoja puhtaaksi?

Vielä on pakko kertoa teille tämän päivän ajatusvirran kulkua. Ostin eilen lauantaimakkaraa, sillä siitä tulee niin lapsuus mieleen! Tänään mietin lauantai-päivän etymologian lisäksi myös lauantaimakkaran nimen historiaa. Jos teitäkin kiinnostaa - ja miksi ei kiinnostaisi - voitte käydä lukemassa suomen kielen professori Kaisa Häkkisen vastauksen Tiede-lehdestä.

Tuo etymologinen kirja on muuten 
mitä mielenkiintoisin
 ja sitä pääsee selaamaan 
Runeberg-projektin ansiosta täällä.

4 kommenttia:

 1. Joo-o, niin samaa mieltä sun kanssa! Vähän pelottaa, kun on asuttu ja käytetty näitä kodinkoneita yhdeksättä vuotta...Luultavasti pamahtavat kaikki peräjälkeen tai yhtäaikaa. Välillä tulee ahdistunut olo, kun miettii, että maailma hukkuu roskaan ja krääsään...Pakko yrittää ajatella valoisammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut! Teillähän on ollut yllättävän kestävät koneet. Huono puoli kaiken konekannan kerralla uudistamisessa on juuri koneiden sisäänrakennettu laukeamisaika - kun hajoavat, hajoavat todellakin kaikki kerralla!

   Poista
 2. Saksalaista laatutyötä.:) No, kaipa ne saksan insinööritkin on koulutettu suunnittelemaan koneita, jotka kestävät hädin tuskin takuuajan loppuun. SE on ihan käsittämätöntä.

  VastaaPoista