tiistai 18. helmikuuta 2014

Ei niin positiivinen postaus

Elämä on.

Eilen ilahduin työmatkalla iloisesta luminaamasta puun kyljessä.


Sitten mietin ystävää sairaalaan katsomaan mennessä sitä, miten siellä on tullut käytyä jo toiseen kertaan lyhyen ajan sisällä. Sairaalat tuovat ikäviä muistoja pintaan ja valitettavasti uudet kokemukset eivät kaikki edelleenkään ole positiivisia. 

Tervetuloa terveydenhoitohenkilökunnalle suunnatulle simulaatiokurssille Päivä potilaana


Kurssin alkukarsinta: osallistuja istutetaan odotushuoneeseen epämukavasti kipeä paikka kovaa tuolinreunaa vasten useamman tunnin ajaksi ajankulunaan puolitoista vuotta vanhat bakteeripeitteiset naistenlehdet ja mustavalkoiset suomalaiset elokuvat. Vieressä istuu kaikenlaisista tartuntataudeista kärsiviä odottajia erittämässä ja pärskimässä. Samassa odotushuoneessa on myös sinne unohtunut pyörätuolivanhus, joka näyttäisi paremminkin kuuluvan petiin makaamaan. Vanhusta ei kukaan käy katsomassa koko odotusaikana; ei tarjoamassa vettä, ei kysymässä vessatarpeita. Toisen vanhuksen vessatoiveisiin vastataan "Ei ole aikaa, päästä allesi, kyllä me sitten vaihdetaan". Odotuksen katkaisee satunnainen potilaskuljetus, jonka yhteydessä kurssilainen joutuu tahtomattaan kuulemaan kuljetettavan potilaan diagnoosista ja vaivoista. Nämä kokemukset ennakoivat kurssilaisen omia tulevia vaiheita, joten niistä kannattaa tehdä muistiinpanoja. Kaikkiin odottajan kysymyksiin vastataan tylysti. Käytössä on triage, joten vaikka haavat jo mätisivät, tulee ulko-ovesta tuoreita potilaita virtana ohi, sillä heillä on lasia jalkapohjassa ja sauvat. Elleivät kurssilaisen aivot kestä turruttavia juoruja toissavuoden häistä ja vauvoista, ellei hän kestä ajatella vanhusta (mistä tämä tuli ja lähteekö milloinkaan eteenpäin) tai ei ymmärrä olla kyseenalaistamatta kaikkivaltiaan portinvartijahenkilön päätösvaltaa, hän ei läpäise karsintaa, eikä pääse varsinaiselle kurssille.

Kurssin testisimulaatio: kurssilaiselle tehdään niukka, mutta harkittu määrä testejä, joita ei voi suorittaa yhdellä kertaa samassa paikassa. Osassa kurssilainen pääsee riisumaan paikkojaan paljaiksi, kunhan on ensin selvinnyt arvauskokeesta, mitä pitää riisua, minne asettua ja mihin asentoon. Muutama harhaanjohtava ohje saa kurssilaisen tilanteeseen, jossa hän kiskoo paidan helmaa paljaan takapuolensa peitoksi käytävään avoimen oven luona, jonka jälkeen hänet ehkä armahdetaan jostain taiotulla aamutakilla. 

Vereen liittyvillä testipaikoilla kurssilainen pääsee nauttimaan näytteenottopaikan veritahrakoristeista kalusteilla, sekä syyllistymään vuotamaan jääneistä neulahaavoista, sillä kokematon kurssilainen ei helposti läpäise "Paina tuosta paikasta" -koetta. Pidemmälle selviävät kurssilaiset saavat koetella hermojensa kestävyyttä niin sanotussa verenlorotustestissä, jossa verta otetaan useampi astiallinen aina huolellisesti keskelle astiaa päästäen, niin että valutuksesta syntyy kunnon lorina. Testeistä osa tehdään aukenevien ovien ja viimassa viuhuvien liian pienten oviverhojen iloisessa liehunnassa kurssilaisen yksityisten paikkojen ollessa paljaana. Jos kurssilainen pääsee urologisiin, proktologisiin tai gynekologisiin tutkimuksia, suoritetaan ne paikat auki joko ovelle tai ikkunalle välineitä etukäteen sen kummemmin esittelemättä ja testin aloituksesta kohdetta mitenkään varoittamatta. Tämän osion loppukoe: kurssilaisen tulee saada selville, mistä ja miten testitulokset saa tietää. Kokemattoman kurssilaisen yritykset kilpistyvät testaajien vastakysymyksiin, kuten "Tiedättekö, mistä tulokset saa?"

Kurssin syventävä osuus: Kurssilaiselta riisutaan kaikki identiteetti omien vaatteiden muodossa ja hänet puetaan väripaletin kelmeimpiin väreihin. Vuodepaikka on kalliisti kärsien lunastettu, mutta huonepaikkaa se ei vielä takaa. Sitä kurssilaisen tulee odottaa kärsivällisesti useita tunteja. Viimein huoneessa kurssilaisen vieruskaveriksi taataan kestokuorsaava ja/tai levottomia huuteleva potilas. Huonekaveri saattaa olla myös viimeisen tiensä päätä odotteleva poloinen, jolta käydään tiedustelemassa, elvytetäänkö tämä, jos sellainen tarve sattuisi syntymään. Kurssilaisen huonekaveri katsoo myös taatusti televisiota silloin kun kurssilainen haluaisi nukkua ja päinvastoin. Aamulla kurssilaisen ei anneta nukkua, sillä testiosuutta jatketaan vielä syventävässäkin osiossa. Osa neulalla tehtävistä kokeista tehdään useassa erässä, aina uusi neulanpistos tehden, sillä osa testeistä unohdetaan alkuperäisestä tilauksesta. Kurssilaiselle taataan ravinteikas sairaalaruoka, mutta sen nauttiminen ehkäistään viemällä ruokahalu kemikaaleja ja erilaisia tuskallisia toimia apuna käyttäen. Testimielessä ruuaksi tuodaan muun muassa pohjaan palaneita punajuurilettuja, joita kurssilaisen tulee hoitajan mielestä hyvällä halulla syödä, saahan mustuneet osat raaputettua pois. Myös hiussattumat kuuluvat kurssilaisen annoslautaselle. Jos kurssilaisen omaiset tuovat suklaata, muistuttavat hoitajat syyllistäen siitä, että suklaa ei ole toipilaan ruokaa. 

Kurssin arviointi: Jos kurssilainen pystyy osiot läpikäytyään vilpittömästi puhekumppaniaan silmiin katsoen sanomaan, että on kärsimyksissään jalostunut ja muuttunut paremmaksi ihmiseksi, hän läpäisee kurssin kiittävin arvosanoin. Kurssilainen, joka jää hautomaan kokemuksiaan ja kirjoittaa niistä blogissaan, saa tyydyttävän arvosanan. Kurssilainen, joka purkaa pahan olonsa hoitavaan henkilökuntaan suullisesti tai fyysisesti palaa kurssin alkukarsintavaiheeseen.


P.S. Ystävä tulee entistä ehommaksi ja elämä jatkuu, se on ehdottomasti iloinen asia. Mutta toivoisin, ettei tarvitsisi sairaalaan toviin mennä. Pysykää ihmiset ehjinä ja terveinä!

6 kommenttia:

 1. Terveyttä toivotaan! Tämä kirjoitus pitäisi julkaista jossain, missä se saisi enemmän huomiota. Pelkään, että se hukkuu tänne blogimaailmaan. Kirjoitat niin hyvin ja koskettavasti.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä om tietenkin tiivistys omista ja parin läheisen kokemuksista, mutta valitettavasti totta jokainen kuvattu esimerkki. Empatialla hoitaisi monta tapausta jo paljon terveemmäksi.

   Poista
 2. Erinomaisesti puettu sanoiksi!

  VastaaPoista
 3. Ystävä kiittää käynnistä ja voi jo paljon paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aivan mahtava juttu!! Happy - happy - happy!

   Poista