torstai 27. helmikuuta 2014

Fossum ja lankku

Joku ilmoitteli facebookissa lankkuilevansa seuraavat 31 päivää. Voisi vaikka itsekin. Olkoon osa alkavaa malttimaaliskuuta. Vaikka paremmin haaste sopisi tietysti lokakuuhun, jos tässä noudattelisi alkukirjainkaavaa: tippaleivätön tammikuu, hillomunkiton helmikuu, mangomeloniton maaliskuu...

Haaste alkaa helpolla kahdellakymmenellä sekunnilla. Saa nähdä, pystynkö loppupään neljään ja puoleen minuuttiin lainkaan. Ei voi tietää, kun ei ole koskaan kokeillut.

Tällaista tänään.


Liittyköön päivän toinen asia alkukirjaimellisesti helmikuuhun - tai oikeastaan F niin kuin februar! Aloitin eilen illalla Karin Fossumin kirjan Varoitus. Sen jälkeen ei ole tahtonut muuta ehtiä tekemään kuin lukea.

Kirja alkaa leppeän aurinkoisesta ja rakkauden täyttämästä perhekuvasta, jossa vauva nukkuu vaahteran alla, äiti tekee herkullista piirakkaa keittiössä ja odottelee isää kotiin töistä. Tunnelma muuttuu kuitenkin pian ja muutoksen pystyy aavistamaan jo ennen tapahtumien alkuryöpsähdystä. Tekee mieli huutaa päähenkilöille "Varokaa!" samaan tapaan kuin klassisissa kauhufilmeissä tietää, että kohta alkaa tapahtua, kun joku henkilöistä menee yksin pimeälle pihalle, kellariin tai metsään.

Karin Fossum kuvailee uskottavasti syrjäytynyttä kaveria, joka alkaa häiriköidä sattumanvaraisesti valittujen uhrien elämää pienin, mutta perusturvallisuutta järkyttävin keinoin. On pakko ihailla Karinin kekseliäisyyttä ja tapaa, jolla hän vie lukijan mukaansa tekijän vinksahtaneeseen maailmaan. Tekijä on ihminen, jonka elämässä meni jokin pahasti pieleen. Ehkä osa Karin Fossumin eläytymiskyvystä liittyy siihen, että hän on itse kokenut murhan tuttavapiirissään ja tuntenut tekijän (lähde). Olen aiemmin lukenut Fossumin kirjan Rakas Poona ja huomasin juuri, että Fossumeita on monta vielä lukematta. Tiedänpä, mitä haen seuraavaksi kirjastosta.

4 kommenttia:

 1. Se lankku jää multa tekemättä, hyvä kun viis sekkaa pysyy siinä asennossa. Inhoan sitä liikettä yli kaiken jumpissa ;). Mukavaa loman loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä vielä, tykkäänkö minäkään lankusta enää viimeisenä päivänä :P Samoin hyvää loman loppua sinulle!

   Poista
 2. Kirja kuulostaa just hyvälle! Pitää laittaa korvan taakse muistiin, jos vaikka kesälomalla malttaisin lukea. Mua on vaivannu joku sisäinen rauhattomuus, ja esim. torstaina postiluukkuun kolahtaneet lehdet on vielä lukematta. Yleensä luen lehdet heti, kun ne luukusta tipahtavat.
  Yritin aamulenkillä miettiä sulle noihin kuukausiin liittyviä alkuja, mutta ihan toisenlaisesta näkökulmasta. Esim. ehdotan huhtikuulle etuliitettä hemmottelu.:) Olet varmasti ansainnut itsellesi paitsi selkään taputtelua, jonkinlaista palkintoa itsekurista ja maltillisuudesta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit saada kirjan multa lainaan, luin sen nimittäin jo! Jos siis levottomuutesi tasoittuu niin paljon, että saat luetuksi.
   Oi sinä! Hemmotteluhuhtikuu olisikin ihana. Jalkakylpyjä ja akkainlehtiä... Hullutteluhuhtikuu olisi myös mun mieleeni!

   Poista