lauantai 22. helmikuuta 2014

Malttikuu alkaa Limbbulla

Poikkesin eilen pikaisesti kahvilla ja Limbbun cookiella. Herkuton sai jäädä hetkeksi, sillä kurkku oli edelleen kipeä, mutta loma sentään alkoi. Eikä tiukka pipo kiristä tätä päätä. Annan kuitenkin itselleni rangaistukseksi lipaston päällisen siivoamisen. Se on win-win minun mielestäni. Jos haluatte yrittää pysyttää minua herkuttomalla ja langettaa muita kaameita rangaistuksia tulevien lipsahdusten varalle, voitte tehdä sen kommenttiosiossa. Vaikka oikeastaan en ole edes herkutellut, kun söin Limbbua, vai mitä?!

Härmän SnackPointin rasvamontussa ;) Sochissa kurlataan.

Kasvava malttikuu

Mitä Herkuttoman Helmikuun jälkeen sitten? Mokkapalaton Maaliskuu? No ei kuitenkaan, vaikka se olisikin helppo toteuttaa. Seuraava kuu olkoon Malttikuu ja  Limbbun Cookie ensimmäinen askel maltillisen puolelle: herkuttelen korkeintaan kerran viikossa ja silloinkin maltilla. Ja jos meinaa lipsua Massutuskuuksi, paukkukoon joku sopiva seuraus: pihavajan raivaus, kompostin tyhjennys, eteisen kaapin laihdutus tai jotain muuta. Herkuton kuu on mennyt sen verran hienosti, että uskallan ennustaa, ettei moneenkaan rangaistussessioon tarvitse ruveta.

Pieni luvattu katsaus Puron, Suhosen ja Turusen (1960) mietteisiin ravinnosta.
On edullisinta, jos saat n. 2/3 päivän lämmöntarpeesta hiilihydraateista ja loput puoliksi rasvasta, puoliksi valkuaisaineista. (ss. 180-181)
Ravitsemussuositukset ovat hieman muuttuneet 1950-luvulta, jolloin tuo kirja on kirjoitettu. Uusimmat suositukset julkaistiin vuoden alussa. Niihin voi tutustua Suomen Ravitsemusneuvottelukunnan sivuilla.

Päivittäinen kokonaisenergiansaanti prosenteissa (suositus).


1960 (kirjasta)
1987
1998
2005
2014
Hiilihydraatit
2/3 n. 67%
yli 50%
55-60%
50-60%
45-60%
Proteiinit
1/6 n. 16,5%
12-15%
10-15%
10-20%
10-20%
Rasva
1/6 n. 16,5%
alle 30%
30%
25-35%
25-40%


 Koska kirjan suosituksissa ei puhuta rasvan laadusta osuuksissa, en ole tähän erotellut hyvälaatuisen rasvan osuutta, sen voitte itse tarkistaa tuolta. Silti minua ihmetyttää, miksi rasvan määrä on noussut suosituksissa 1960-luvulta noinkin paljon? Ja eikö meillä ole vallalla sellainen yleinen käsitys, että ennen on syöty rasvaista ruokaa? Ehkä on syötykin, mutta ainakaan ei ole suositeltu syötäväksi paljon rasvaa.

Kirjassa todetaan rasvojen laadusta seuraavaa:
Arvokkaaimpia ovat ne rasvat, jotka sisältävät vitamiineja. Tärkeimmät niistä ovat voi ja kalan rasva, etenkin kalanmaksaöljy. Sianrasva ei sisällä vitamiineja, talissa niitä on aivan vähän. Margariinikin on vitamiiniton rasva, vaikka sillä muuten on sama ravintoarvo kuin voilla. Kaupassa on kuitenkin myös keinotekoisesti vitaminoitua margariinia. (s. 122)

Tarkoitus ei ole avata tässä mitään rasvasotaa, ihmettelen vain.

2 kommenttia:

  1. Ei Limbbu suinkaan ole herkku, nimestäkin jo voi päätellä, että jonkin sortin leivästä on kyse, eikö ;)? Jos nyt välttis rangaistuksen haluat, niin pullojen vienti kauppaan, vaatekaapin järjestely ja astiakaappien siivous ja inhokkini jääkaappi, voisvat olla vaihtoehtoja. Valihe niistä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän minäkin. Tässä tuli todella hyviä rangaistuksia, joista lisään tänään lällyyn lipastosiivoukseen tuon jääkaapin, sillä se on niin sen tarpeessa! Kiitos ruoskista! ;)

      Poista