perjantai 21. helmikuuta 2014

Tuuttu tipee...

Mulla on vähän tuuttu tipee, mikä on paha juttu, kun just olis loma tulollaan. Tuuttu tipee on meidän perheen omaa sanavarastoa, sillä nuoremmalta puuttui aikanaan koo ja ärrä ja muutama muukin kirjain. Jotkut sanat olivat kieltämättä eksoottisia korvautuvien k- ja r-kirjainten ja vähän muidenkin kirjainvaihdosten takia. Esimerkiksi Taavevaavitessi ei kyllä olisi auennut ilman kontekstia: pöydällä olevaa Karnevaalikeksi-pakettia.

Itselläni oli pienenä puheterapeutin mukaan vähän pehmeä ärrrä ja kävin muutaman kerran lukemassa terapeutille sanoja - ruisleipä on jäänyt mieleen niistä sanoista. "Ärrän kierrän ympäri orren, ässän pistän taskuun" ja "Vesihiisi sihisi hississä." loruttivat vanhempani ja taisi auttaa niin loruttelut kuin ruisleivän lukeminenkin. Toiseksi nuorimmalla sisarellani oli pienenä "ranskalainen ärrä". Taas pääsi puheterapeutti töihin, mutta ärrä korjaantui kai enemmän itsekseen kuin terapian takia, se kun oli siskoni mielestä hieno ja hänen ikioma erikoispiirteensä. Mietinkin myöhemmin kieliä oppiessani, miten siskoni ärrä kelpaisi sellaisenaan monessa paikassa ihan Euroopassakin. Ranskan lisäksi vaikka Skånessa, jossa sitä varmaan pitäisi jopa voimistaa. Saksassakin on erilaisia r-kirjaimia eri alueilla.

Mutta takaisin kurkkukipuun. Puron, Suhosen ja Turusen Kotini työt ja talous II Kodin ruokatalous -kirjasta (1960, Osakeyhtiö Valistus, Helsinki) löytyy selitys tähän uhkaavaan sairastumisoloon:  "Kun kevättalvella olemme väsyneitä, velttoja ja pahantuulisia, johtuu sekin usein ravinnosta. Niin myös alttius sairastua vilustumistauteihin." Täytyypä alkaa miettiä korjaavaa liikettä ravintoasioihin. Tutkin, mitä Puro, Suhonen ja Turunen suositttelevat ja palaan asiaan tuonnempana.


5 kommenttia:

 1. Hus tauti pois! Toivottavasti et tule kipeäksi!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Taina ja Pauska! Ajattelin kokeilla huutamisterapiaa alkaen klo 14...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auttanut huutelut eilen, mutta tänään voidaan yrittää huutaa kovemmin.;)

   Poista
  2. Tänään huutelin vähemmän, mutta jännitin enemmän. AH, mikä rystymaali.

   Poista