tiistai 4. maaliskuuta 2014

Alinen ankeuttaja

Kaupunkimiljöö vaikuttaa kaikkiin. Se joko nostaa tai musertaa. Siltä toivoisi käytännöllisyyden lisäksi esteettisyyttä, edes hippusen luontoa ja pienen ihmisen näkökulman huomioimista. Siellä missä lapsen, vanhuksen ja koirantaluttajan on hyvä olla ja liikkua, on kaikkien hyvä olla. Minulle eräitä arjen ankeuttajia ovat alikulkutunnelit. Niiden läpi ei edes kirkkaimmalla päivänvalolla ole ilo kulkea ja pimeällä ne vasta kurjia kulkupaikkoja ovatkin.

Graffitikoristelu on kuin yrittäisi meikata gorillasta Miss Universumia.

Aikanaan lastemme kotimatka päiväkodilta kulki alikulkutunnelin kautta ja siihen piti tietenkin keksiä edes jotain piristettä. Niinpä huutelimme tunnelissa kaikuja. Nuoremman mielestä oli kaikkein jännintä, kun leikin kaikunoitaa ja tein pelottavia ääniä (ei liian pelottavia kuitenkaan).

Tanskassa, Måløvissä, on kuitenkin sellainen alikulkutunneli, josta saisivat Suomessakin ottaa mallia. Ongelmalliset liuska-alueet on pengerretty aktiiviseen käyttöön ja viihtyvyyttä lisätty pehmennetyin pinnoin (sopii vaikka parkouriin), istutuksin, taideteoksin ja penkein. Itse tunneli on kuin kaunis valoteos, jonka läpi on pimeälläkin mukava kulkea. Käykää ihastelemassa: linkki.

4 kommenttia:

 1. WAU! Tanskalaiset osaa! Olisi kiva tietää, saako tuo tunneli olla rauhassa ilkivallalta, hajottamiselta ja töhryiltä. En voi ymmärtää sitä tuhoamisen vimmaa. Kaupunkiympäristön viihtyisyyteen voisi todellakin panostaa, eikä sen aina tarvitse merkitä suuria summia rahaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Sitä esiteltiin eräässä dokumentissa ja ihastuin kvoasti! Suurta viisautta kokonaisuuden tilaajilta. Dokumentissa kerrottiin, miten paikka ennen oli altis vandalismille, ja että siitä ei ollut mukava kulkea. Uskoisin, että sijoitetut rahat tulevat takaisin siinä, että mukavana pidettyä paikkaa ei niin helposti sotketa. Lisäksi tuossa valossa ei ole niin helppo duunata sotkuja.

   Poista
 2. On magee! Näitä kun saisi, minua ei jaksa viehättää ne graffitit pelkästään, mutta tässä on muutakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei ne pelkät graffitit auta, jos itse alue on luotaantyöntävä.

   Poista