torstai 13. maaliskuuta 2014

Industrial chic

Lahdessa on paljon tuhottu ja purettu, vielä 2000-luvullakin on purettu rakennuksia, jotka mielestäni ovat olleet Lahden kulttuurihistorialle merkittäviä ja siksi säästämisen arvoisia; esimerkiksi Urkki ja Puu-Kotila. Muutamia mukavia poikkeuksiakin on kuitenkin. Sataman alueella on monta kaunista uusiokäytössä olevaa entistä teollisuusrakennusta: Sibeliustalo, Oppilastalo, ravintola Casselin talo, tulitikkutehdas. Myös sataman puiset rakennukset, etenkin asemarakennus ovat kauniita.

Tänään pysähdyin katselemaan Wanhaa Walimoa tarkemmin. Sisäpihan puolelle, jossa pääsisäänkäynti sijaitsee, on säästetty betonipilari- ja kuljetinrakennelmia muistuttamaan teollisesta menneisyydestä. Nythän tuolla voi käydä esimerkiksi syömässä tai kokoustamassa. Porttikopissa on pieni Walimon puoti, mutta se oli tänään kiinni, joten ihmettelin uusiotöitä vain lasin läpi.

Wanhan Valimon värimaailma on hyvin tiiliseiniin sopiva ja rakennusten sisäpihalle muodostuu oma rauhallinen aukio, jossa tulee aivan liian harvoin käväistyä.

Lahti - nosturikurkien luvattu kaupunki 2014

Kaunis Kultasepäntalo
2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä noista purkamisista. Valimon muutos kokoustiloiksi on minusta onnistunut hienosti. Ulkopuolelta ei arvaisi, kuinka mukavan viihtyisät tilat sisälle on taiottu, vanhaa kunnioittaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota sisäaukiota voisi käyttää kaikenlaisiin käsityömarkkinoihin ja pikku esiintymisiin. En tiedä, onko jo käytetty, ei ole ainakaan osunut kohdalle.

      Poista