torstai 24. huhtikuuta 2014

Kirkonmäellä

Uudempikin kirkko voi olla hieno ja tunnelmallinen. Tähän kirkkoon liittyy rakkaita hää-, ristiäis- ja konfirmaatiomuistoja.


Joutjärven kirkko on Unto Ojosen käsialaa vuodelta 1962. Pidän kellotapulin ilmavuudesta ja luonnonkivipintojen elävyydestä. Läheltä katsottuna kivissä löytyy paljon sävyjä ja kimallusta. Itse kirkkosaliosa on levollinen suuri kolmio. Torni näkyy kirkkoa Ahtialasta päin lähestyttäessä ensimmäisenä mäeltä, niin kuin kirkon tornin kuuluukin.Päätykolmio ristisyvennyksiin kiinnittää huomiota vasta lähempää katsellessa. Sisätiloissa valo pääsee paistamaan kattoikkunoista vinosti alttariseinälle. Ikkunoista näkyy vain puita ja ruohoa, mikä on arkkitehdiltä taidonnäyte, kun tietää, että aivan kirkon vieressä kulkee vilkas tie.

Kuparikatto on komea ja löysin mielenkiintoista muistelua katon teosta eräältä keskustelupalstalta(Lähde on tietenkin mikä on, mutta tuntui uskottavalta kuitenkin.)  On varmasti ollut melkoinen urakka naulata 3000 neliötä kuparilevyä paikalleen helposti taipuvilla kuparinauloilla. Mutta huolella tehty kestää tulevillekin polville. Kirkkoa on uudistettu vuonna 2006 ja se on nyt siistissä kunnossa. Omista häistä muistan, miten kiviportaiden reunat olivat lohkeilleet, mutta nyt nekin on korjattu.

Ainoa miinus on kirkon sijainti. Tontti on pieni etenkin kirkon molemmilta sivuilta ja takaa ja risteys toisella puolella sijaitsevine kauppoineen ei juuri silmäiloa tarjoa. Hassu yksityiskohta on mielestäni kirkontornia imitoiva kaupan katto.

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia!:) Minäkin tykkään Joutjärven kirkosta sisätiloista, mutta ulkoasu on omaan makuuni kai liian moderni.;) Surettaa, ettei Lahdessa ole yhden yhtä oikeasti vanhaa kirkkoa. Onneksi Hollolassa (ja kai Nastolankin voi laskea vanhaksi) on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kyllä Ristinkirkostakin, vaikka monet vanhemman polven lahtelaiset eivät sitä kai koskaan suostu sulattamaan, kun perinteinen puukirkko sai väistyä sen tilalta. Hollolan keskiaikaisella kirkolla on erityisen lämmin paikka munkin sydämessäni. Siellä henkii historia ja menneiden sukupolvien aatokset.

      Poista