sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Rock mursi muureja

Kävin Berliinin Weißenseessä historian äärellä. 19. heinäkuuta 1988 lauloi Bruce Springsteen harvinaisessa Itä-Saksalaisessa rockkonsertissa Weißenseen urheilukentällä. Saksan sosialistinen nuorisojärjestö FDJ oli joutunut tekemään myönnytyksiä pitääkseen yhä tyytymättömämmän nuorison tyytyväisenä. Bruce Springsteeniä pidettiin sopivana esikuvana työläistaustansa takia.  Hän luki konsertissa murteellisella saksalla paperista toiveensa, että kaikki rajat eräänä päivänä murtuisivat. Bruce lauloi muun muassa "Badlands", "Born to run" ja yleisön laulaessa mukana "Born in the USA". Tilanne oli absurdi, sillä oltiin muurien takana Itä-Saksassa. Konsertti oli kuitenkin omiaan nostamaan nuorison toivoa ja uskoa tulevaan. Kuusitoista kuukautta myöhemmin muuri murtui ja Saksojen yhdistyminen alkoi.

Alla kuvia Weißenseen kilparadan osin raunioituneista rakenteista. Sisällä alueella on nykyään pallokenttä ja yleisurheilurata, mutta vanhat pyöräradan (sitä ennen hevosurheiluradan) portit ovat jäljellä.Taivaalla keväinen muuttolintuaura

Lähteet: 1: video, 2, 3,

4 kommenttia:

 1. Kylläpä tuli nostalginen fiilis jutusta ja kuvista! :)
  Tuosta Born in the USA.biisistä olen ajatellut, että sehän on eräänlainen protestilaulu, vaikka jenkit ehkä ajattelee siitä toisella tavalla...Epätoivosta se biisi taitaa kertoa, joten kaipa se sopi tuonne Itä-Saksaankin paremmin kuin hyvin. Ois voinut laulaa Born in the DDR....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuonna 1989 julkaisi itäsaksalainen Sandow DDR:ään ironisesti suhtautuvan kappaleen Born in the GDR: https://www.youtube.com/watch?v=tp8CGBipITw&feature=kp.

   Poista
 2. No jopas!:) Sanoista en ymmärtänyt paljon mitään, mutta olipa pelottavannäköinen laulaja.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Saksa on niin soljuvan pehmeä ja ihana kieli!

   Poista