lauantai 5. huhtikuuta 2014

(Un)ordnung

Maailman kaaoksellisuutta pystyy hallitsemaan järjestelemällä ja luokittelemalla. Monessa saksalaisessa kaupungissa on jo käytössä puiden tilastointijärjestelmä. Kaupunkiin istutettu puu numeroidaan. Puut tarkistetaan kahdesti vuodessa - lehtiaikaan ja lehdettömään aikaan. Puusta kirjataan muistiin puulaji, istutusaika, tietoja puun kunnosta, hoitotoimenpiteet ja niiden kustannukset, riskiarvio yleiselle turvallisuudelle ja paljon muuta. Myrskyn jälkeen puut tarkastetaan ja tiedot päivitetään.
Ordnung muss sein!
Olen usein Saksassa matkaillessa saanut kuulla, kuinka suomalaiset ovat "wortkarg und schüchtern" eli harvasanaisia ja ujoja. En tunnista tuosta yleistyksestä suomalaisia, sillä meitä on niin moneen junaan. Siksi vastustan myös saksalaisten kyltittämistä järjestelmällisyydellä - epäjärjestelmällisyydestäkin löytyy esimerkkejä. Niin tuoreimmalta reissultakin. Katutyö hidasti liikennettä haitaksi asti ja aiheutti kilometrien jonon. Näkyikö poliiseja ohjaamassa liikennettä vaihtoehtoisille reiteille? Eipä näkynyt. Vasta kun olimme seisseet autojonossa puolitoista tuntia, ohitimme ruuhkan syyn. Välittömästi tulppakohdan jälkeen liikenne taas soljui normaalisti.


Itse työ tapahtui jalkakäytävän puolella, mutta voihan sen toisen autokaistan silti sulkea liikenteeltä. Unordnung kann sein!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti