keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Liian paksu lompakoksi

Lompakosta tuntui, että sen paino oli tullut siihen pisteeseen, että on pakko tehdä jotain, jos aikoo mahtua mukaan paikkoihin, kuten käsilaukkuihin ja reppujen sivutaskuihin. Alkujaan painoa oli kertynyt ikään kuin hiipimällä ja lompakko oli aina löytänyt hyviä syitä lievälle paksuudelle: kaverit olivat vakuuttaneet, että paksun lompakon olisi helppo pyytää lempeä ja lisäksi lompakon  paksuus saattoi kuulemma jopa pelastaa hengen. Mutta lopulta sen oli pakko myöntää, että nappi ei tahtonut enää pysyä kiinni edes tavallisessa markettimenossa, saati sitten tiukassa hullujen päivien hulinassa. Lompakko päätyi ensin yrittämään hoikentumista omin neuvoin. Kuititon dieetti, korttipaasto, 2+5 -kolikkopäivät... you name it - lompakko kokeili sitä! Lompakko jopa klikkaili facebook -sivuiltaan linkkiä, jonka takana oli suuria lupauksia: Slim your wallet - Now even slimmer! Kuulostihan se liian hyvältä ollakseen totta - niin kuin olikin.

Lopulta lompakko päätti hakea Suurimpiin Luusereihin. Matkasta ei tulisi helppo, mutta se oli valmis muutokseen. Ensimmäinen askel oli tunnustaa ongelma, toinen ongelman konkreettinen kartoittaminen. Olihan se noloa seistä siinä kaiken kansan toljotettavana. Voi taivas! Uskaltaako tätä edes katsoa? Ei ole totta - 5,7 cm! Lompakko oli esitietolomaketta täyttäessään arvellut olevansa lähellä neljää ja puolta. Viitosen ylitys tuli yllätyksenä ja että paksuus läheni kuutta senttiä oli suorastaan järkyttävää. Mittapisteeltä pois astuessaan lompakko oli valmis radikaaleihin tekoihin.

Lompakko sanattomana mittauspaikalla - tästä alkaa eeppinen ohennuskuuri!
Ensimmäiseksi lompakkoa heräteltiin huomaamaan, missä oli mennyt pieleen. Alkujaanhan lompakko oli ollut sutjakka punaposki. Hoikentavaa setelivihreää oli kuitenkin näkynyt aivan liian harvoin, suurimmillaan kahdenkympin annoksina, vaikka suositeltu päiväannos olisi vähintään 50 euroa. Enemmänkin lompakko saisi syödä, sillä seteleillä ei lompakkoa helposti lihoteta. Irtokolikko-osastokaan ei ollut varsinainen syypää lompakon paisumiseen - kolikkobakkanaaleihin oli heittäydytty ainoastaan pitkien parkki- ja bullissessioiden alla (niillä markkinoilla kun pieni ja pyöreä on käypää valuuttaa). Suurin ongelma olivat aivan liian suuret annokset roskaruokaa: pankkikortti nyt vielä olisi menetellyt, mutta kun päälle vetää klubikorttia, palvelukorttia, jäsenkorttia, bonuskorttia ja vaikka mitä muita tyhjiä kaloreita, on lopputulos selvä. Lompakon eteen pöydälle kasattiin havainnollistava annos kortteja. Mittalukemat olivat paljonpuhuvat: 2,3 cm pelkkää korttikasaa saivat lompakon huokaisemaan hiljaa. Ei se ollut seurauksia ajatellut, olipahan vain ollut vaikutuksille altis, kun sille oli ehdotettu uusia raikkaasti muovilta tuoksuvia kortteja. Mutta nyt saisi riittää.

Tämä korttipino sai lompakon lisäksi kotikatsomonkin vakavasti harkitsemaan korttipaastoa tai jopa täyslakkoa. Mitta-asteikon takana varapötsi.


Seuraavaksi kartoitettiin lompakon liikkumistottumuksia. Sieltäkin löytyi korjattavaa: lompakko antoi kuljettaa itseään joka paikkaan ja ainoa liikkumiseen viittaava kortti oli ajokortti, eikä sillä vielä yksinään kumota korttimässäilyn tuloksia. Nöyryytysten jälkeen siirryttiin viimein valoisampiin aiheisiin. Pohdittiin tavoitteita ja päädyttiin realistiseen neljän sentin tavoitepaksuuteen. Pientä nahkan löystymistä tietenkin olisi odotettavissa; sen verran pitkään olivat korttikilot lompakon nahkoja venytelleet.

Lompakko päätti aloittaa helpoimmin lähtevästä pullotuksesta: kuitit saivat lähteä ja niin keveni ainakin 10 % mitoista ja sehän on jo tutkimustenkin mukaan sellainen määrä, jolla on terveydellisiä vaikutuksia! Kyllä helpotti. Vaikein osuus oli kuitenkin vielä jäljellä. Lompakolle osoitettiin oma Personal Trainer, jonka neuvot olivat armottomat - poistoon lähtivät kokonaan vanhentuneet jäsen- ja keräilykortit, turhat kahvi- ja pokkarikeräilykortit ja viimein myös tuplakortit. Legendaarisessa kohtauksessa PT karjui: Miten on mahdollista, että lompakko oli vain ahmaissut uusia kortteja, vaikka entisetkään eivät olleet sisuksista ulostuneet? Heikkohermoisia vähän etoi katsoa sitä ulostettujen korttien tonkimista ja analysointia.

Viime töikseen PT suositteli nopeita tuloksia halajavalle lompakolle kauneusleikkausta. Kehiin astui varapötsi. Sen uumeniin ahdettaisiin tästä lähin kortit sellaisiin kauppoihin, jotka sijaitsevat toisilla paikkakunnilla tai joissa muista syistä vieraillaan vain silloin tällöin. Katsoja tunsi jo melkein sääliä lompakkoa kohtaan, mutta viimeinen osa koitti viimein ja lompakko seisoi ylpeänä mitan takana. Lopputulos oli ilahduttavat 5 senttiä. Sen mitan kanssa lompakon olisi helppo siirtyä ylläpitovaiheeseen. Vaikeinta tulisi olemaan vastustaa houkutuksia. Onnea matkaan lompakko! Muista, että puolen vuoden päästä on kontrollimittaus. Jos olet pysynyt tavoitemitoissa, voitat palkinnon!

Kortti- kuitti- ja kolikkopaaston läpikäynyt lompakko hoikimmillaan.

2 kommenttia: