maanantai 5. toukokuuta 2014

Tätä en halunnut lukea Henning Mankellilta

Olo on ristiriitainen. Olen ollut jo kauan Henning Mankellin lukija ja ihaillut tapaa, jolla Henning kuvaa Kurt Wallanderia ei vain arvoituksia ratkovana poliisina vaan myös tavallisena vanhenevana miehenä, jonka ihmissuhteet eivät aina suju kuin kirjoissa. Olemme mieheni kanssa katsoneet joka ikisen Krister Henrikssonin tähdittämän Wallander-elokuvan ja vaikka olinkin aluksi skeptinen, myös imeytynyt mukaan Kenneth Branagin esittämän Kurtin matkaan. Jokunen Rolf Lassgårdin Wallanderkin on nähty. Olen lukenut muitakin Henningin kirjoja ja pitänyt niistä kovasti.Nyt Henning Mankell pitää syöpäpäiväkirjaa Göteborgspostenin kulttuurisivuilla. Päiväkirjat ilmestyvät myös Hesarissa (yksinoikeudella Suomessa, huom. huom.) ja muun muassa The Guardianissa. Aihe on todella tärkeä, sillä syöpään arvioidaan sairastuvan kolmanneksen suomalaisista jossakin elämänsä vaiheessa (Cancer.fi), Ruotsin syöpäjärjestön sivujen mukaan useamman kuin joka kolmannen ruotsalaisen. Monikaan tarina ei tule kerrotuksi, sillä kaikki potilaat eivät jaksa tai pysty sitä kertomaan. Mankellin tarkoitus on paitsi kuvata syöpäpotilaan kärsimystä, myös uskomattoman suurta lääketieteellistä tietämystä. Näkökulma on elämän, ei kuoleman.

Mycket tidigt bestämde jag mig att försöka skriva om detta eftersom det ytterst handlar om smärta och lidande, som drabbar så många människor. Men också om en förbluffande läkarvetenskap och ett ljus som ofta finns bortom dimmorna.
Jag har bestämt mig att skriva precis som det är. Om den svåra striden det alltid är.
Men jag tänker skriva ur livets perspektiv, inte dödens. (Göteborgposten, 29 januari 2014)

Itse aihetta en siis kaihda. Jokin minussa kuitenkin kauhistelee sitä hanakkuutta, jolla näinkin henkilökohtainen kärsimystarina otetaan valtalehteen, ikään kuin kyseessä olisi mikä tahansa jatkokertomus. Ja vielä kehuskellaan Suomen yksinoikeudella. Mietin, mitä se on mahtanut maksaa. Jo pelkkä maininta saa minut lukemaan Mankellin päiväkirjan alkukielellä Göteborgspostenista. Toivon, että lääketiede pystyy auttamaan Henning Mankellia. En pelkästään siksi, että haluaisin lukea häneltä vielä muutakin kuin syöpäpäiväkirjaa, vaan ihan inhimillisistä syistä.2 kommenttia:

  1. Tack för tipset, ska bekanta mig med dagboken.

    VastaaPoista
  2. Var så god! Jag har redan läst alla fyra delar som fanns.

    VastaaPoista