sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Nuorna virtsa väännettävä

Tekotieteellinen taidetulkinta nykytaiteellisesta prosessiteoksesta "Nuorna virtsa väännettävä"

Teos käsittää kehystetyn ristipistotyön sähkömuuntajaan kiinnitettynä Lahdessa osoitteessa Hämeenkatu 10. Teos ei paikannu perinteiseen taiteen esittämispaikkaan, kuten museoon tai galleriaan, vaan koristaa arkisesti muuntajaa katselijoita, ihailijoita tai kriitikoita keräämättä. Hämeenkatua itään kulkevalta teos jää jopa täysin huomaamatta.

Kehyksen lasi on kerännyt alleen kosteutta, joka omalta osaltaan vahvistaa ristipistoviestin viittausta virtsaan - nesteeseen. Työn saattaa tulkita tältä osin myös prosessina, jossa muuntaja tauluineen toimii virtsaamisen kohteena, jolloin taideteos elää ja muuttuu. Vaatimattomuudessaankin teos nousee jopa yhteisölliseksi kokemukseksi, osallistavaksi teokseksi, joka kutsuu ohikulkijaa mukaan prosessiin; konkreettisesti virtsaamaan teoksen tai muuntajan päälle. Osa katselijoista väistämättä jättää kutsuun vastaamatta tai jopa torjuu teoksen sen aihepiirin vuoksi. Teoksen moniaistillisuudesta jää virtsan haju kokematta silloin kun edellisestä teokseen osallistumisesta on kulunut pitkä aika ja sade on ehtinyt huuhtomaan hajuaistimuksen mukanaan. Teokseen osallistuminen tuottaa osallistujalle taiteellisen elämyksen lisäksi suoran elimellisenkin mielihyvän tunteen, joka seuraa virtsaamistarpeen helpottumisesta.

Vanhastaan koteja on koristettu huoneentauluin, joihin kirjailtiin viisauksia, raamatun lauseita tai muita oppeja. Niitä katseltiin jokaisena päivänä ja ne iskostuivat jo lapsena huoneen käyttäjien mieliin. Ristipistoja on perinteisesti käytetty vaatimattomampiin kodintekstiileihin. Tämän taideteoksen kohdalla herättää kysymyksiä nimenomaan vaatimattoman ristipiston valitseminen. Jos lähdetään siitä tulkinnasta, että taiteilija ei tee niin merkittävää valintaa vain intuition varassa, on pohdittava, miksi vaatimaton pisto hienommissa töissä käytettyjen laaka-, häive, ketju- tai varsipistojen sijaan on nostettu sanoman tulkiksi. Yksi motiivi avautuu itse virtsaamisesta vaatimattomana, huvittuneisuutta tai jopa häveliäisyyttä herättävänä toimintana. Virtsaaminen on välttämätön osa ihmiskehon toimintoja, jota ei useinkaan nosteta taiteellisen elämyksen keskiöön, suihkulähdetaidetta lukuunottamatta.

Itse kirjallinen osa taideteosta leikittelee sananlaskulla "Nuorna vitsa väännettävä", joka muodossaan "Nuorna virtsa väännettävä" muistuttaa katsojaansa, että virtsaaminen on nuorena toimenpide, joka yleensä sujuu vaivatta, mutta johon ikä saattaa tuoda omat haasteensa inkontinenssin tai eturauhasvaivojen myötä. Kuten moni nykytaiteen teos, ei tämäkään pyri yksiselitteiseen esteettiseen elämykseen ristipistojen ja värivalintojen kauneudesta huolimatta, vaan nimen omaan herättelemään katsojaa monella tasolla.2 kommenttia:

  1. Sä olet NIIN huippu!:) Varmasti jää monelta huomaamatta. Täytyypä yrittää bongata ohiajellessa. Hajusta ei oo niin väliä.;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, ja mulla on lisäksi korjaava katse: luin ensin lauseen sanalla vitsa. Vasta aivan kohdalla tajusin, mitä tekstissä oikeasti lukee.

      Poista