keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Rajallista

Matkasin Tornioon ja Haaparantaan. Rajanylitystä Suomesta Ruotsiin tuskin huomasi, ohitimme vain Rajalla-nimisen kauppakeskuksen ja niin olimme Ruotsissa. Yövyn Svefin eli Ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulun retkeilymajassa. Päärakennus on hieno puinen puurakennus Haaparannan torin laidalla, kaupunginhotellin vieressä, joka sekin on upea.

Svefi Haparanda

Stadshotellet Haparanda

Tänä iltana ehdin pienelle luontopolkuretkelle. Kuljin ensin Torniojoen rantaa ja opin samalla monta asiaa. Esimerkiksi että vuosina 1917-18 kuljetettiin joen yli uskomattomat 20 miljoonaa pakettia kirjekyyhkyjen avulla.

 Kyyhkysmuistomerkki. Tämän näköisillä rajapyykeillä kerrottiin etäisyys rajasta. 
Haaparannassa sijaitseva Perävaara ja Alatornion kirkontorni Suomessa olivat kaksi mittapisteistä astronomi Wilhelm von Struve kolmiomittausketjussa, jonka avulla von Struve pystyi todistamaan, ettei maapallo ollut pyöreä pallo vaan litteä navoiltaan. 
Torniojoen ylittävä rautatiesilta ja taustalla Alatornion kirkko.
Rautatiesilta vihittiin käyttöön 6.10.1919. Siltaa vartioimaan rakennetut linnakkeet ovat jo kauan olleet tarpeettomia. Taideteoksen oravat rukoilevat korkeammilta voimilta rauhaa myös tulevaisuudessa.

Taustalla näkyy toinen linnakkeista.
 Torniolaakson tervahaudoista kuljetettiin lautoilla tervatynnyreitä Torniojokea pitkin. Osa tervasta vuoti maahan ja jähmettyi. Krimin sodan aikaan 1853-56 tervan vienti oli suurinta. Tässä kohtaa rantaa tuoksuu yhä tervalta.

Yritin kiertää Riekkolan luonnonsuojelualueen 3,5 kilometrin luontopolun, mutta hyttyset ja kenkiin nähden liian kostea maasto saivat minut palaamaan reitin puolivälistä takaisin. Ehdin kuitenkin kuulla joutsenen ja taivaanvuohen ääniä ja tietenkin hyttysten ininää. Käenkaalit, suo-orvokit, rentukat ja mesimarjat kukkivat. Osa polusta kulkee lähellä asutusta ja minulla oli jopa sellainen olo, kuin sieltä katseltaisiin luonnon katselijaa.

Käenkaali

Rentukka.
Kävelystä väsähtäneenä on hyvä mennä yöpuulle.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Voi, kuinka paljon maailmassa on kiinnostavia paikkoja, eikä tarvitse edes lähteä kauas.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Kotimaatakin pitäisi tutkia tarkemmin.

      Poista