lauantai 5. heinäkuuta 2014

Aivojumppaa

Käytiin hyvän ystävän kanssa Lahden julistetriennaalissa (linkin takana hyväksytyt julisteet). Se oli kuin aivojumppaa. Nauroimme oivalluksille ja vaikutuimme osuvien julisteiden edessä.

Erik Bruunin Joutsenen siipi -julisteessa lukee, että se kuvaa joutsenen siipeä luonnollisessa koossa. Mietimme, miten se luonnollinen koko on selvitetty. Onko Erikillä ollut täytetty joutsenen siipi lainassa?

Kiinalaisen Fojun Lin Harvinainen kova ääni, näkymätön norsu on todellakin kuin valtava värikäs elefantin töräys. Siitä olisi kyllä saanut matonkin olohuoneeseen. Oikein kunnon keskustelunavauksen.
-Hieno matto!
-Eei se mikään matto ole. Se on Taidetta.

Kiinalaisen Wenjie Chenin juliste Air Pollution oli ahdistava kuva muoviin käärityistä kasvoista. Alkoi tuntua hapenpuutetta jo julistetta katsellessa. Toisen kiinalaisen Wenjie Huon työssä Image of China oli rasti-kuvake avautumattomasta Kiinasta. Miten yksinkertaista. Tai näennäisen yksinkertaista. Taiteilija dead linen ahdistamana: Kiina, Kiina, hm.. Pandoja, galligrafiaa, silkki, samurait.. Mitä tekisi, mitä tekisi? Taiteilija herää yöllä tuskan hikeen, kun ideaa ei vieläkään ole tullut. Monta aihiota on jo aloiteltu ja hylätty. Tuskaa. Avaanpa tietokoneen. Eikun joo! Tässä se on!! Aikaa deadlineen vuorokausi - mä ehdin vielä! Ja me katsojat sitten näyttelyssä - nerokasta!

Montaa julistetta piti katsoa ihan läheltäkin. Dario Verrengian työssä N/A  sana Relation on ensimmäinen, jonka julisteesta näkee ja alle kätkeytyvä sana facebook näkyy, kun julistetta katsoo tietystä kulmasta sivuviistosta. Tekniikka on hybrid images. Nauratti, kun näin nuoren miehen katsomassa julistetta pää kallellaan. Sitten tajusin, että tuolta minäkin varmasti näytin julisteen edessä.

Sveitsiläisen Alexandra Nothin The Empire of Folds oli yksi julisteista, jossa oli käytetty raidoitusta, joka saa vilisemään silmissä.

Alexandra Noth: The Empire of Folds, yksityiskohta
  Niklaus Troxler: Fred Frith Guitar Solo, yksityiskohta

Useampikin jazz-konserttijuliste leikitteli kirjaimilla. Jo sana jazz tuntuu siltä kuin se pitäisi sanoa matalalla "jazz-maisella" äänellä. Onko se helppo ratkaisu? Ainakin sitä osaa odottaa.

Saksalaisen Thomas Guzyn julisteessa Rochade/Change of position oli keskiosa jätetty rohkeasti tyhjäksi. Kuinka sellainen juliste houkuttelisikaan piirtelemään.

Tommi Solehmaisen ja Ville Savimaan julisteessa Gösta was Genius on todella ystävällinen kutsu "Sinäkin Suloinen olet tervetullut!" On siinä julisteessa kuitenkin elämää kaikelta kantilta. Arvaatte varmaan, mitkä pallerot kuvan ylälaidassa ovat.

Tommi Solehmainen/Ville Savimaa Gösta Was Genius, 2011, yksityiskohta


Mutta menkää itse katsomaan, kallistelkaa päätä ja yllättykää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti