keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Biitsiä ja kulttuuria mahtuu samaan päivään

Ranta kutsui meitä. Olin lukenut netistä rantojen kuvauksia ja ajattelimme kokeilla erilaisia (Tuolta voi aloittaa: The Guide to Eight Great Beaches in Los Angeles). El Matador Beachin kuvaus kuulosti hienolta: hieman erillään muista rannoista, puhdasta vettä, upeat kalliot ja poukamia. Perillä totesimme kuitenkin lähteneemme liikkeelle liian myöhään: El Matadorilla on hyvin pieni parkkipaikka, joten sinne olisi pitänyt tulla heti aamun koitteessa. Siirryimme siksi läheiselle Zuma Beachille. Tien varteen olisi voinut ilmaiseksikin pysäköidä, mutta halusimme, että auto on hieman lähempänä rantaa ja vartioidulla alueella, joten maksoimme 8 dollaria ihan mielellämme. Ranta oli iso ja tilaa riitti hyvin. Näin turistina olisi tietysti ollut kiva, jos olisi voinut vuokrata varjon suojaamaan pahimmalta paahteelta. Koska varjoa ei ollut, emme uskaltaneet viettää koko päivää auringossa. Pieni ruokapaikkakin rannalla oli, mutta ketään ei kiehtonut ajatus ranskalaisista, joten suuntasimme muualle syömään.


Ruuan jälkeen ravitsimme sielua Getty Villassa. Paikkaan olisi pysäköintipaikkojen rajallisuuden vuoksi pitänyt varata aika etukäteen netissä, mutta ystävällinen portinvartija päästi meidät silti sisään. Itse Villa on ilmainen, mutta pysäköinnistä piti maksaa 15 dollaria.

Jo rakennus ja sen puutarhat sinällään ovat näkemisen arvoisia: J. Paul Getty rakennutti Villan roomalainen Villa dei Papiri esikuvanaan upealle paikalle kukkulalle, josta avautuu merinäköala. Tällä hetkellä oli menossa Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections -näyttely. Katsottavaa ja koettavaa oli paljon, liiankin paljon, sillä perheen nuoriso väsyi jossain vaiheessa vitriini- ja patsasmereen ja liukeni kivipihalle aikuisia odottelemaan.

Villassa on neljä puutarhaa, joiden istutuksiin on haettu vaikutteita Rooman ajalta. Yrttitarhassa kasvaa monia kasveja, joita käytettiin ruuanlaitossa ja lääkitykseen. Sisäpihan granaattipuu oli vaikuttava näky ja itäisessä puutarhassa oli hieno pieni lummeallas sekä mosaiikkikoristeinen allas, jossa vesi suihkuaa hahmojen suista.

Sisäpiha altaineen, muotoistutuksineen ja patsaineen. Patsaat ovat jäljennöksiä.
Suihkulähteet eivät olleet toiminnassa, sillä Kaliforniassa säästetään vettä kuivuuden vuoksi.

Granaattipuu eksoottisen näköisine hedelmineen.
Eikö Hyvän ja pahan tiedon puu olisi voinut olla juuri tämän näköinen?

Tässä söpönen pöllö. (Terkut Tainalle Mansikkatilan mailla -blogiin ;D)

Muusa, n. 200 jaa. Kyseessä on Polyhymnia, mimiikan muusa.
Hiukset ovat alunperin olleet kokonaan kullatut.
Minua viehättivät tytön ajatuksiin vaipunut olemus, vaatteen laskokset ja ajaton kampaus. 

Nemesis, n. 130 jaa. Koston jumala pitää kostettavaa tiukasti päkiän alla.
Valitettavasti kokokuva tästä patsaasta tärähti.

Itäisen puutarhan lummeallas taustallaan mosaiikkiallas.


Pyöreän oleskelualueen reunaa kiersi kivipenkki, jolla istuen saattoi ihailla silmiä vilisyttävää kuviota.

Yksityiskohta yläkerran lattiasta. Tämä väri sopii minusta hyvin Kaliforniaan.

Tämä kanoja ruokkiva nainen on vain noin kymmenen sentin korkuinen.

Pieni kreikkalainen terrakottanukke, n. 500-400 eaa.

Muumio Herakleides, n. 150 jaa. Muumiota on tutkittu CT-kuvauksella ja luut ja hampaat ovat hyvässä kunnossa, mikä viittaa nuoreen mieheen. Sama näkyy maalatuista kasvoista.

Olipa mielenkiintoista. Aikaa Getty Villassa olisi voinut viettää enemmänkin. Vinkkinä, jos matkailette tuolla päin: näyttelyyn on saatavilla ilmainen sovellus ääniopastuksineen.

Seuraavana päivänä retkeilimme Ojain laaksoon. Siitä ensi kerralla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos pöllöterkuista!:) Kotona taas, ja tässähän menee ihan hellepäivä varmaan koneella istuessa, kun pitää päästä blogeissa ajan tasalle. Ihan mieletön on tuo teidän matkanne ollut! Sitä on kiva muistella syksyn viimassa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu tunne. Viikossakin jo ehtii blogeissa tapahtua paljon. Tekemistä ja näkemistähän tuolla on ylenpalttisesti, mutta täytyy tehdä valintoja, niin ehtii sitten sisäistää sen, mitä näkee. Liian tiivis ohjelma ei sovi lomalle.

      Poista