perjantai 5. syyskuuta 2014

Taidelau... eikun -perjantai


Taideperjantaista on näköjään muodostumassa oma perinteeni, jos se nyt sitä voi olla vasta kahden taidetta sisältäneen perjantain jälkeen. Viimeksihän kävin taidegalleria Kipinässä, nyt kävin entisen haulitehdas Ilmarisen rakennuksessa kuvanveistäjä Matti Vesasen veistosnäyttelyssä Hetkiä. Luin näyttelystä Etelä-Suomen Sanomista ja kiinnitin artikkelin jääkaapin oveen, etten vain unohtaisi. Ruuhkan välttämiseksi valitsin vierailuajaksi perjantain.

Täytyy heti tunnustaa, että minua kiehtoi taidetta enemmän itse rakennus. Kävin viime vuonna etsiskelemässä haulinvalajan mökin ja sillan jälkiä Mustankallion päältä. Halusin nähdä haulitornin juuren ainakin ulkoa, sillä torni on rakennuksen takana, eikä näy kadulle. Aloitin siis kierrokseni ulkoa. Rakennuksen takana on myös pystysuora kallioseinä ja suihkulähde veistospäineen, joista vesi valuu kalliota pitkin. Yllätyin positiivisesti, kun pääsin näkemään haulitornin pohjan sisälläkin, taidenäyttelytilana toimivassa huoneessa. Pidin itse eniten Kirous-nimisestä teoksesta. Se sai miettimään: Miksi nainen tieten tahtoen rikkoo peilin, vaikka siitä seuraa seitsemän vuoden kirous?

Loitsu-veistoksen varjo

Haulitornin pohja

Rakennuksen historiaa löytyy lisää osoitteessa http://www.mattivesanen.com/haulitehdas. Taiteeseen voi tutustua gallerian sivuilla.

Näyttelyn jälkeen jatkoin Pikku-Vesijärvelle. Yritin kävellä sellaisia reittejä, että kohtuullisin välimatkoin on jotain katseltavaa. Tässä väläyksiä matkan varrelta.

Ei niinkään taiteellista, mutta ehkä arvaatte, miksi otin kuvan.

Mallasjuoman tehtaan nurkilla haikailin Taidepanimon porinoiden perään. Sorsat ovat puoliksi uudisrakennuksen piilossa. En tiedä, tuleeko tontille lisää rakennuksia, mutta lahtelaisen rakentamistyylin tuntien olettaisin, että tulee (blääh). Uuden talon sokkelissa on hyödynnetty uutta betoninkoristelutekniikkaa.

Taiteilija Jukka Hakasen toteuttamassa Malskin muraalissa suksii kolme sorsaa (Ars Häme 2012).
Lumi upottaa, sillä suksista näkyy keskimmäisellä sorsalla vain kärjet. Lahen lehdessä enemmän.

Malskin kruunun sokkelissa mutterin ja tähkän kuvia linkkinä menneeseen teollisuushistoriaan.


Taidepanimolla tuli käytyä usein. 

Oikaisin Lahden Yhteiskoulun pihan kautta ja pysähdyin katsomaan Lahden vanhimpiin kuuluvan Koulupuistossa sijaitsevaa Viktor Janssonin veistosta Lumisota. Halusin, että Lyseo näkyisi kuvassa, mutta silloin pojan heittämä lumipallo ei näy. Jäin miettimään heiton suuntaa: koulua kohtihan se siitä kimpoaa.
Kisiksen halki Pikkuveskulle. Kulkemani reitti näyttää hauskalta kartalla. Päätepisteessä on kesäkahvila Kurren kierros.Kauniisti veden päälle kurkotteleva puu.

Että sellainen taidepläjäys tänä perjantaina. Hyvää taideviikonloppua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti