sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Taidetta pimeässä

Piipahdin perjantaina Galleria Uusi Kipinässä. Jo valkoisella peitetty ikkuna on kaunis. Hienon heijastuman huomasin vasta ottamaani kuvaa katsoessani. Ikkunan oikealla puolella oleva tumma jälki näyttää kuvassa aaveelta, varsinkin kun hahmon "helmat" vaikuttavat saavan alkunsa tuosta kohtaa, jossa on lumen raja.Elisa Lientolan suuret metallirypisteet ovat vastakohtia videofilmissä rannalla leikkivän lapsen kanssa. Metalli on kovaa, mutta ihmisen muokattavissa. Meren aallot ovat jo muovanneet sileät kivet, joilla lapsi leikkii. Sanapari mieli ja tahto saa minut ajattelemaan sitä, miten monet asiat ovat muokattavissa tahdonvoiman avulla, osittain mielikin. Arka ihminen voi harjoitella sosiaalista kanssakäymistä ja tulla rohkeammaksi. Hiljattain katsomassani ajankohtaisohjelmassa kerrottiin lääketieteen tarttuneen sosiaaliseen arkuuteen ja käyttäneen sitä omiin kaupallisiin tarkoituksiinsa. Nappaamalla pillerin saattaa arka ihminen voittaa arkuutensa. Hintana vain ovat lääkkeen tuomat sivuvaikutukset, kuten tunne-elämän typistyminen: mikään ei naurata tai itketä enää, nautittavat asiat tuntuvat yhdentekeviltä, elämä on tasapaksua. Eikö sittenkin ole parempi olla arka ja eikö meidän tulisi hyväksyä kaikki ihmiset keskuudessamme sellaisina kuin he ovat?


Karkki Mäkelän ihmishahmoissa toteutuu taitelijan tavoite kuvata leipäjonossa seisojia tavallisina ihmisinä. Katsoin ensin sarjan ja vasta sen jälkeen luin selosteen töistä.

Katri Kokkisen Tila-näyttelyn teoksissa pääosissa on nukkeja erilaisissa miljöissä. Minua kiehtoo nukkekoti, jossa on jotain eschermäistä mahdottomuutta - perspektiivillä ja mittasuhteilla leikitään.

Eniten nautin Riikka Toivosen installaatiosta Kadonnut tila. Etenen pimeään huoneeseen hitaasti kädet eteen ojennettuina, vähän peläten, mitä vastaan tulee. Säikähdän yhtäkkiä päälle syttyviä valoja. Kun pimeä tulee uudelleen, hahmotan kunnolla valoa hohtavien lankojen muodostamat "seinät" ja nauran mielessäni sitä, miten en tahdo uskaltaa kävellä valolankaseinän läpi, vaikka hetkeä aiemmin olin tiennyt keskilattian olevan vapaa kävellä. Kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa Kadonnutta tilaa. Elämys on aivoja kutkuttava!

2 kommenttia:

 1. Kiitos linkkauksesta Viikonlopun linkkirinkiin!
  Missä tämä galleria on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Lahteen. Galleria Uusi Kipinä on ihan keskustassa, lähellä Trion ostoskeskusta. Osoite: Kymintie 1.

   Poista