maanantai 10. marraskuuta 2014

Ulk eli fossiilisimppu

Olimme muutama vuosi sitten Tanskassa koko perheen voimin ja osallistuimme fossiiliretkeen. Löysin noin kaksikymmentä senttiä pitkän kalan fossiilin, joka valitettavasti oli monessa palasessa. Jätimme silti palaset paikalliseen fossiilimuseoon geologien ajanvietteeksi. Kirjoittelin fossiilista jo aiemmin ja alunperinhän professori oletti kalan olevan "ulk" eli jokin simpun sukulainen. Nyt, reilu kolme vuotta myöhemmin sain sähköpostia Museumsinspektør René Lyng Sylvesterseniltä ja löytö varmistui todellakin simpun sukulaiseksi. Mielenkiintoista! Ja miten mukavaa, että meille löydön tehneille turisteille vaivauduttiin lähettämään työn tuloksista viesti. Tekee mieli päästä taas fossiileja kaivelemaan.


Kuva: Pearson Scott Foresman CC by 4.0

Uskomatonta, että louhoksesta kaivetaan kissanhiekan raaka-aineeksi tavaraa, joka on täynnä fossiileja. Emme voi tietää, mitä arvokasta luonnonhistoriallista tietoa katoaa ikiajoiksi kissojen pissa-alustoiksi. Älkää nyt kuitenkaan menkö kaivelemaan kissanne hiekkalaatikkoa, siellä ei simppujen eikä haiden fossiileja ole.

3 kommenttia:

 1. Juu, kunnon Indiana Jones meininkin ois paikallaan! Niin kuin vaikka Graalin maljan löytäminen, mutta kyllä fossilin löytäminenkin on aika siistiä. Ei ole kokemusta joka naisella tai miehellä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin oli kesyä meidän simpunmetsästyksemme: aseina ruokaveitset. Ei tarvinnut kahlata käärmeissä tai väistellä villimiesten myrkkynuolia, jalkojen juureen ei ponnahtanut auki salaluukkuja eikä simppua ilmestynyt vaatimaan itselleen natsirikollisjoukkoa. :P

   Poista
  2. Heh -tuon viimeisen voi ymmärtää kahdella tavalla...

   Poista