sunnuntai 27. elokuuta 2017

Kultainen Adele

Elokuvavinkkinä suosittelen Kultaista naista. Jonkun kuvauksen mukaan se on yksinkertaistettu ja osin vääristeltykin kuvaus Gustav Klimtin Adele Bloch-Bauerin muotokuvan  tarinasta. Joka tapauksessa se on mielenkiintoinen ja surullinen muistutus Natsi-Saksan varastamista taideaarteista, joista satojatuhansia on edelleen tuntemattomilla teillä. Adele Bloch-Bauerin sisarentytär Maria Altmann taisteli viiden Gustav Klimt -teoksen omistuksesta ei vähempää kuin Itävallan valtion kanssa.

Gustav Klimt [Public domain], via Wikimedia Commons

Saatuaan taulut viimein takaisin omistukseensa suku myi ne huutokaupassa. Onhan se inhimillistä, mutta mielestäni on kuitenkin surullista, että esimerkiksi taideteos Adele Bloch-Baueri II on kiinalaisen keräilijän omistuksessa, eikä museossa kaikkien nähtävillä. Elokuvan kultaista muotokuvaa sentään voi ihailla Neue Galleriessa New Yorkissa. Alun perin Adele oli kirjoittanut testamenttiinsa toiveen, että muotokuvat siirtyisivät hänen miehensä kuoleman jälkeen Belvederen museoon. Ymmärrettävästi hän tuskin olisi toivonut tätä, jos olisi elänyt toisen maailmansodan vaiheet läpi. Toisaalta hän kuitenkin halusi taulut suuren yleisön nähtäville. Se toive ei ole toteutunut.

Adele oli naimisissa sokeritehtailija Ferdinand Blochin kanssa. Adelen sisko taas oli naimisissa Ferdinandin veljen kanssa. Bloch-Bauerit asuivat Wienin keskustassa ja heidän kodissaan nähtiin monia säveltäjiä, taitelijoita ja kirjailijoita: Bloch-Bauereiden lempitaiteilija oli Gustav Klimt. Maria Altmann on kuvaillut Adele-tätiään kylmäksi, intellektuelliksi naiseksi. Adelen avioliitto oli järjestetty ja hän menetti kaksi lasta keskenmenoissa ja yksi lapsi kuoli vauvana. Adele kuoli keuhkokuumeeseen 43-vuotiaana vuonna 1925.

Adelen ja taiteilija-Gustavin suhde on mielenkiintoinen. Olivatko he rakastavaiset ? Adele on ainoa nainen, josta Klimt maalasi kaksi täysikokoista muotokuvaa. Ensimmäistä teosta varten tehtiin parisataa tutkielmaa, joten Adele ja Gustav ovat viettäneet paljon aikaa yhdessä. Maalauksissa Adele on kuitenkin ylhäisen naisen, ei rakastajattaren hahmossa. Kultaisessa muotokuvassa Adelen poskilla on hieno puna, joka voisi viitata lemmenleikkeihin, mutta onhan Klimt myös saattanut puhua mallilleen punastuttavia asioita tai maalata punan omien eroottisten fantasioidensa pohjalta. Gustav Klimtillä oli naistenmiehen maine ja huhutaan, että hänellä olisi ollut 17 aviotonta lasta. Ehkäpä Adele pääsi kahden maalauksen ja lukuisten istuntojen malliksi juuri siksi, että Gustav kovasti yritti, mutta ei onnistunut viettelemään häntä.

By Gustav Klimt - http://www.belvedere.at/en/sammlungen/belvedere/jugendstil-und-wiener-secession/gustav-klimt, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=153475

Adele on oletettavasti mallina myös vuonna 1901 maalatussa teoksessa Judith. Ainakin Judithin kaulassa on Adelen upea kaulakoru. Kaulanauhan kohtalo on tuntematon. Natsit veivät sen muun omaisuuden mukana ja Hermann Göring sai Adelen kaulanauhan lahjaksi vaimolleen. Emmy Göring on todistettavasti pitänyt sitä monissa juhlallisuuksissa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Kun nuo pihakiireet helpottaa, niin voisin taas ryhtyä elokuvia katsomaan. Kesällä katsoin aika montakin elokuvaa. Esim. elokuvan Johnny Cashista. Se jäi mieleen, tykättiin.:)

    VastaaPoista
  2. Tarkoititko Walk The Line? Meilläkin siitä tykättiin!

    VastaaPoista